Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražská Městská knihovna otevřela první samoobslužnou pobočku s názvem Kiosek

Čtenáři mohou ode dneška navštívit první zcela samoobslužnou pobočku Městské knihovny v Praze. Pobočka s názvem Kiosek se nachází v obchodním domě Centrum Černý Most v Praze 14. Otevření pobočky je součástí projektu, jehož cílem je mimo jiné rozšířit dobu, po kterou jsou veřejnosti služby knihovny přístupné. Novinářům to dnes sdělili radní hlavního města Hana Třeštíková (Praha sobě) a ředitel MKP Tomáš Řehák.

Smyslem je vyzkoušet, jestli mohou samoobslužné knihovny fungovat

„Hlavním smyslem je vyzkoušet si, jestli do budoucna budeme schopni běžné a mnohem větší pobočky otevírat pro lidi v době, kdy tam nebudou knihovníci," řekl Řehák. Kiosek je podle něj první podobnou pobočkou městské knihovny v Česku.

Samoobslužná knihovna je od dnešního dne otevřena sedm dní v týdnu od deváté hodiny ranní do deváté hodiny večerní. Registrovaní čtenáři Městské knihovny v Praze si mohou knihy sami půjčovat a vracet, samoobslužné je rovněž například placení pokut za pozdní vrácení knih. Knihovník bude na místě přítomen každé pondělí od jedné odpolední do páté odpolední, uvedl Řehák.

Městská knihovna v Praze má přes 40 poboček. Disponuje rovněž třemi pojízdnými pobočkami, takzvanými bibliobusy. Městské knihovny v Praze je největší českou veřejnou knihovnou, co do počtu čtenářů a provedených výpůjček. Její knihovní fond je třetí největší v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Na ploše 29 metrů čtverečních si mohou zájemci vybrat ze zhruba 1000 knižních titulů. V nabídce jsou beletrie pro dospělé, knížky pro děti i populárně naučná literatura. Kiosek slouží i jako místo výdeje rezervací, tedy titulů, které si čtenáři mohou objednávat na webu knihovny.

Kiosek stál téměř dva miliony korun

Autory podoby nové pobočky v Praze 14 jsou architekti ze studia monom. Realizaci provedla firma KWEKU za 1,89 milionu korun, vyplývá ze smluvní dokumentace.

Automaty s radiofrekvenční technologií RFID, která umožňuje samoobslužné půjčování knih, jsou od loňska ve všech pobočkách knihovny v Praze. První automaty byly v roce 2019 nainstalované v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v Praze 1, od léta 2020 je tam samostatná návratová linka. Ředitel Městské knihovny v Praze zavádění technologie tehdy označil za zásadní a přelomový krok. Personál knihovny se totiž může podle něj může díky zautomatizování služeb soustředit na komunikaci se čtenáři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Klikar

Štítky kiosek, knihovna, literatura, Praha, Městská knihovna v Praze, Tomáš Řehák, Hana Třeštíková, kniha, Černý Most, Česko, Národní knihovna České republiky, Moravská zemská knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská Městská knihovna otevřela první samoobslužnou pobočku s názvem Kiosek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.