Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ďáblický hřbitov bude v novém. Správa pražských hřbitovů vyhlásila soutěž o jeho novou podobu

Ďáblický hřbitov je druhým největším hřbitovem v Praze, zároveň se jedná o jediný kubistický hřbitov v zemi. Od roku 2017 jde o národní kulturní památku České republiky. Teď se mu dostane pietní úpravy od vítězů soutěže, kterou vypsala Správa pražských hřbitovů.

Na hřbitově jsou pohřbeni političtí vězni i kolaboranti

Jeho součástí jsou hromadné šachtové hroby politických vězňů utýraných režimem, ať už nacistickým nebo komunistickým. Pohřbeni jsou tu například také příslušníci II. a III. odboje a jejich rodinní příslušníci nebo popravení okupanti i kolaboranti. Pomník tu má například katolický kněz Josef Toufar nebo matka bratrů Mašínů Zdeňka Mašínová.

„Čestné pohřebiště na Ďáblickém hřbitově představuje pietní místo celonárodního významu. Smyslem architektonické soutěže a následné realizace je úprava místa v souladu s aktuálním historickým poznáním, která napomůže od chaosu v historickém uchopení a interpretaci celého místa,“ uvedla Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví, která má ve své gesci také oblast pohřebnictví.

Hřbitov může sloužit jako místo oddechu a relaxace. Praha schválila nový manuál

Pražští radní včera na svém jednání schválili dokument nazvaný Pražské hřbitovy, který se stane doplňkem Manuálu tvorby veřejných prostranství Prahy. Materiál vznikl na půdě Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a má pomoct nastavit...

Cílem úpravy bude také najít využití pro kubistické pavilony

Zájemci o zakázku mohou posílat svá portfolia s referenčními pracemi do konce března. Portfolia posoudí odborná porota složená ze zástupců Správy pražských hřbitovů a pražského magistrátu, předních českých architektů a krajinářů, odborníků na moderní historii a dalších. Následně vybere osm až deset týmů, které zpracují soutěžní návrh pietní úpravy hřbitova.

„Cílem architektonicko-krajinářské soutěže je návrh nové pietní úpravy severní části Ďáblického hřbitova, prostoru pro uctívání a vzdělávání. Krajinářská úprava celého řešeného území, které má téměř jeden hektar, by měla citlivě propojit Čestné pohřebiště popravených a umučených politických vězňů a příslušníků II. a III. odboje a dalších občanů se vstupní částí do areálu hřbitova u severní kubistické brány z ulice Ďáblická,“ popsal ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený. „Úkolem soutěže je rovněž návrh funkčního využití dvojice kubistických pavilonů, například pro expozici, a zároveň adaptace a využití stávající obřadní síně a technického zázemí pro zaměstnance,“ dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky hřbitov, architektura, soutěž, Praha 8, Praha, Česko, politický vězeň, Josef Toufar, Skupina bratří Mašínů, Milena Johnová, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ďáblický hřbitov bude v novém. Správa pražských hřbitovů vyhlásila soutěž o jeho novou podobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.