Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Světový den vody se blíží. Muzeum pražského vodárenství otevírá brány veřejnosti

Světový den vody se slaví 22. března, což letos připadá na úterý. Některé akce při této příležitosti ale probíhají tento víkend. Den otevřených dveří pořádá už v sobotu 19. března Muzeum pražského vodárenství. Možnost prohlédnout si historické exponáty i nahlédnout do samotné vodárny zaujala velké množství lidí.

Podolská vodárna je v plném provozu po 20 letech

Muzeum pražského vodárenství v Podolské vodárně se veřejnosti otevírá znovu po dvouleté pauze. Je to tak poprvé po 20 letech, co mohou zájemci navštívit Podolskou vodárnu v plném provozu – od povodní v roce 2002 do června minulého roku fungovala pouze částečně.

„Jsme rádi, že po covidové odmlce opět budeme moci přivítat fanoušky vodárenství v unikátních prostorách Podolské vodárny,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Kapacita je omezená, zájem velký

Pandemie covidu-19 nicméně ovlivnila i letošní ročník. Kapacita zůstává z preventivních důvodů omezená, návštěvníci se museli zaregistrovat předem. Prohlídky probíhají každou hodinu od devíti do pěti odpoledne a na každou z nich může maximálně 35 lidí. „Kapacita je již naplněná a všechny časy prohlídek jsou rezervované, o akci byl zájem hned od zveřejnění. Zájem nás velice těší,“ uvedla pro Drbnu za Pražské vodovody a kanalizace Marcela Segeťová.

Návštěvníky Muzea pražského vodárenství čekají také informace o historickém vývoji vodárenství. Zdroj: PVK

Zájemci, kteří registraci nestihli, si budou muset na návštěvu muzea nějakou dobu počkat. „Pravidelně se otevírá na jaře kolem 22. března, kdy se slaví Světový den vody. Dále se den otevřených dveří opakuje na podzim, v měsíci říjnu,“ vysvětlila Segeťová.

Slavit se bude i příští víkend

Akce při příležitosti Světového dne vody proběhne i ve Staré čistírně odpadních vod v Praze-Bubenči. V sobotu 26. března tu fanoušci vodárenství budou moci navštívit komentované prohlídky areálu, prohlédnout si parní stroje nebo se svézt na prámu v podzemní usazovací nádrži. V rámci bohatého doprovodného programu proběhne také vodárenská parostrojní show.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PVK,

Štítky vodárna, voda, světový den vody, kultura, muzeum, Praha, Muzeum pražského vodárenství, Pražské vodovody a kanalizace, pandemie covidu-19, Tomáš Mrázek, Podolská vodárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový den vody se blíží. Muzeum pražského vodárenství otevírá brány veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.