Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ukrajinští uprchlíci dostanou oblečení, boty nebo hygienické potřeby zdarma v Šatníku v Pražské tržnici

Ukrajinští uprchlíci před válkou, kterou na jejich území rozpoutal režim Vladimira Putina, mohou pro materiální pomoc přicházet do Šatníku v Pražské tržnici. Je tam pro ně zdarma připraveno připraveno oblečení, obuv, hygienické potřeby, vybavení pro děti nebo základní trvanlivé jídlo. Šatník v hale 13 v Pražské tržnici je otevřený každý den kromě neděle od desáté dopolední do páté odpolední.

Potřeba jsou zejména zubní pasty, kartáčky a mýdla

Lidé mohou do Šatníku stále věnovat potřeby pro osobní hygienu nebo trvanlivé jídlo, zejména zubní pasty a kartáčky, mýdla, šampony, mýdla na praní, deodoranty, kapesníky, vlhčené ubrousky, dámské hygienické potřeby, toaletní papír, trvanlivé jídlo, přesnídávky a kapsičky pro děti, konzervy, rýži nebo těstoviny. Oblečení pro uprchlíky je v Šatníku dostatek.

„Aktuální informace ke stavu sbírky naleznou zájemci na stránkách Pražské tržnice, Facebooku Šatníku, případně doporučujeme stav ověřit předem telefonicky,“ uvedl Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu.

Novinařinu bych šla dělat zase, ale baví mě i dobrovolnictví, říká novinářka a zakladatelka Šatníku Nora Fridrichová

Nora Fridrichová je novinářka České televize, která již od roku 2006 uvádí svůj vlastní publicistický pořad 168 hodin. Předtím pracovala v regionálních rádiích, tisku i komerčních televizích. Před třemi lety se díky reportáži začala více zabývat...

Šatník v době covidu pomáhal matkám samoživitelkám, teď pomáhá uprchlíkům

„Každým dnem roste počet maminek z Ukrajiny, které přicházejí do Šatníku, aby tu našly, co jim chybí. Oblečení, obuv, či hygienické potřeby. A je u nás fantastická atmosféra! Některé z ukrajinských maminek trvají na tom, že nám chtějí pomoci, a tak pracují v šatníku společně s námi. Maminkám můžeme objednat i velký nákup jídla, ve sbírce na toto máme už 400 tisíc korun, moc děkujeme všem dárcům,” uvedla zakladatelka projektu Nora Fridrichová, jejíž Šatník v Pražské tržnici funguje už téměř rok, z pomoci tuzemským samoživitelkám a samoživitelům během pandemie covidu se nyní organizace rychle přeorientovala na pomoc prchajícím před válkou na Ukrajině.

„Kromě neziskových organizací, kterým tímto děkuji, pomáhá Praha zřízením Asistenčního centra pomoci Ukrajině v Kongresovém centru na Vyšehradě, informačních stánků na Florenci a Hlavním nádraží, umožnilo ukrajinským občanům postiženým válkou přepravu MHD zdarma, odpustilo poplatky z placeného ubytování v hotelích nebo jim pomáhá zajistit ubytování či zdravotní péči,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky uprchlíci, pomoc, Ukrajina, šatník, Praha, Pražská tržnice, uprchlík, oblečení, Vladimir Vladimirovič Putin, Vít Hofman, ruská invaze na Ukrajinu, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

...a ještě kontrolní otázka soudruzi. Jestli pak víte kolik se vejde Ukrajinských soudruhů z východu do zapadoevropské České republiky...nevíte ?!
Tak já vám to řeknu naprosto přesně. Do západoevropské České republiky se vejde 20 až 25 000 000 Ukrajinských soudruhů vy tupci....a rozchod

Úterý, 8. března 2022, 13:14Odpovědět

Ukrajinští uprchlíci dostanou oblečení, boty nebo hygienické potřeby zdarma v Šatníku v Pražské tržnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.