Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Josef Mašín slaví devadesáté narozeniny. Jeho činy dodnes budí kontroverze

Případ skupiny lidí kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává kontroverze. Odbojáři se pokusili navázat na činnost svého otce Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacistickými úřady. Při jejich akcích zemřelo šest lidí - dva příslušníci SNB a pokladník v Československu a později i tři východoněmečtí policisté. Josef Mašín, který se narodil 8. března 1932 a nyní už mnoho let žije v USA, ale o svých činech nikdy nepochyboval, na rozdíl od řady jiných.

Josef Mašín se narodil v Lošanech u Kolína ve vlastenecké rodině legionáře. Dětství prožil během okupace v Poděbradech, kde byla rodina pronásledována gestapem, které pátralo po v odboji působícím otci. Spolu s bratrem a přáteli založil na počátku 50. let protikomunistickou odbojovou skupinu, která se pokusila pokračovat v sabotážích. Na podzim 1953 při pokusu probít se do západního Německa zastřelili policisty ve východním Německu. Josef Mašín, stejně jako jeho starší bratr Ctirad, který zemřel v srpnu 2011 v USA, svých činů v poválečném Československu a při útěku nikdy nelitoval.

„Nezáleží mi na tom, jak mě v Čechách vnímají. Nic se mnou nedělá, jestli mě někdo nazývá hrdinou nebo vrahem... Lidé, kteří přišli o život při našich akcích, byli všichni bez výjimky ozbrojeni," řekl před lety. Z rodné země podle svých slov neodešli proto, aby si zlepšili svůj život, ale aby se zapojili do boje proti komunismu. Poté, co se dostal na Západ, sloužil Josef v americké armádě. Po skončení vojenské služby žil a obchodoval v Německu v Kolíně nad Rýnem, oženil se, s manželkou Evou mají dvě dcery. V roce 1980 se rodina přestěhovala do Santa Barbary v Kalifornii. Podnikal v řadě oborů, mimo jiné v oblasti kovových slitin a letadel. Nakonec zakotvil u elektroniky.

V Československu nebyli Mašínové nikdy odsouzeni, jejich stíhání bylo přerušeno a komunistické úřady několikrát neúspěšně žádaly Spojené státy o jejich vydání. V polovině 90. let minulého století pak státní zastupitelství stíhání kvůli promlčení odložilo. Případ ale dodnes vzbuzuje emoce - někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy. Senát sice už několikrát Mašíny či jejich společníka Milana Paumera na státní vyznamenání navrhl, prezidenti je ale nevyznamenali. Na jaře 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) bratry Mašíny ocenil plaketou předsedy vlády.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paměť národa

Štítky historie, 8. března, Mašín, Josef Mašín, USA, Československo, Sbor národní bezpečnosti, rodina, Ctirad Mašín, Kolín nad Rýnem, Německo, Armáda Spojených států amerických, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašín slaví devadesáté narozeniny. Jeho činy dodnes budí kontroverze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.