Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zpřístupněte ukrajinským dětem vaši školu, vyzývá starosta Prahy 6 ruskou ambasádu

Budova školy v Bubenči, kterou Rusko přestalo provozovat, by do svých lavic mohla přivítat ukrajinské děti. S nápadem přišel starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a vyzval ruského velvyslance, aby školu zpřístupnil. Zástupci ruské ambasády na dotaz redakce týkající se této problematiky neodpověděli.

Vyzval jsem ruského velvyslance, ať si sáhne do svědomí a otevře pro ukrajinské děti budovu ruské školy v Bubenči, která od Vrbětic zeje prázdnotou. Nečekám, že mi  odpoví. Ale čekám, že se najde cesta, jak otevření,“ uvedl Ondřej Kolář.

Střední škola při Velvyslanectví ruské federace v Bubenči, kterou kromě dětí ruských diplomatů navštěvovali i ostatní žáci, pro školní rok 2021/2022 neotevřela. Budoucnost fungování školy se začala řešit po diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem, která byla vyústěním zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Celé znění Kolářova dopisu:

Velvyslanče Zmejevský,

minulý týden zaútočila Ruská federace na svobodný a suverénní ukrajinský stát. Tento brutální a neomluvitelný čin vysvětlujete potřebou „denacifikace“ Ukrajiny, ale celý svět v přímém přenosu může sledovat křišťálově jasné důkazy toho, že skuteční nacisté nesedí v Kyjevě, nýbrž v Kremlu.

V důsledku barbarské agrese Vašeho režimu na Ukrajině utíkají z této země statisíce obyvatel, kteří hledají útočiště v okolních státech, ovšem – k velikému údivu – nikoliv v Ruské federaci. Většinu těchto uprchlíků tvoří ženy, děti a staří lidé. O tyto lidi musí být postaráno, děti potřebují chodit do školek a škol.

Ruská federace je vlastníkem školské budovy v Bubenči. Tato budova je prázdná, ruská škola, kterou zde ruské velvyslanectví provozovalo, je zavřena.

Vyzývám Vás tímto, abyste budovu této školy, kterou založil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk pro členy tzv. Bílé emigrace, která utíkala ve 20. letech 20. století ze Sovětského svazu před bolševickým režimem, terorem a nesvobodou, zpřístupnil ukrajinským dětem, které byly nuceny opustit svou vlast kvůli násilí a válce, které tam ve 20. letech 21. století rozpoutala Vaše země, respektive zločinný režim, který v České republice reprezentujete.

Očekávám, velvyslanče Zmejevský, že tuto výzvu bez odkladu vyslyšíte. Česká republika velice ráda pomůže vzdělat ukrajinské děti ve smyslu demokratického smýšlení, vlády práva a respektu k základním svobodám a hodnotám. Rádi ukrajinským dětem vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi totalitou a svobodou. Krom toho jsem toho názoru, že o tom, kdo se chová jako nacista, mají tyto děti až nadosmrti více než jasno.

Poskytnutí školy pro ukrajinské děti by bylo jen nepatrnou, ale velmi důležitou součástí Vašeho pokání. Jak řekl velvyslanec Ukrajiny při OSN – válečné zločince nečeká očistec, jdou rovnou do pekla. Zcela s ním souhlasím.

Věřím ale, že ruský národ procitne a zbaví se zločinců, kteří jej vtáhli do války srovnatelné s běsněním, které v Evropě rozpoutali naposledy nacisté němečtí.

Vám a Vašim vůdcům nedávám žádnou naději, přesto věřím, že alespoň jedno správné rozhodnutí byste udělat mohl a školu ukrajinským dětem poskytnete.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto I, Krokodyl, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky Rusko, Ukrajina, Praha 6, velvyslanec, Ondřej Kolář, Praha, Bubeneč, TOP 09, Česko, nacismus, Vrbětice, OSN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

To je ten pravý,co bude něco Rusákům nařizovat,určitě si z toho sednou na bobek.

Pátek, 4. března 2022, 20:13Odpovědět

Zpřístupněte ukrajinským dětem vaši školu, vyzývá starosta Prahy 6 ruskou ambasádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.