Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zábradlí u ruského velvyslanectví v Praze je po opravě v ukrajinských barvách

Při opravě mostu v pražské Korunovační ulici nad buštěhradskou dráhou, který se nachází na dohled od budovy ruského velvyslanectví v Bubenči, natřeli pracovníci Technické správy komunikací (TSK) zábradlí nově žlutou a modrou barvou, tedy národními barvami Ukrajiny. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) na sociálních sítích uvedl, že jde o symbolické gesto, jak vyjádřit nesouhlas s agresí, hlavní město ale pomáhá ukrajinským občanům i konkrétními kroky a chystá další.

Přemalování zábradlí na mostě podle něj vyvolalo pozitivní ohlasy řidičů, kteří kolem projížděli a zvedali palce z okýnek, i chodců, kteří si most fotili a pracovníkům TSK vyjadřovali díky a pochvalu. "Říkali jsme si, že bychom ruské ambasádě mohli trochu vylepšit výhled," poznamenal náměstek primátora.

Takové kroky vnímá podobně jako ukrajinské vlaječky na pražských tramvajích jako gesta, vedle nich ale město ve spolupráci s dopravním podnikem a společností Ropid podniká i konkrétní pomoc v dopravní oblasti, zdůraznil.

"Lidé prchající před válkou mají od pondělí zdarma MHD v Praze. S TSK vytipováváme okrajová méně obsazená parkoviště pro parkování zdarma. Dali jsme Ukrajincům a Ukrajinkám v Dopravním podniku hlavního města Prahy mimořádné odměny a zadali jsme vedení, aby se připravili na poválečnou pomoc sesterským dopravním podnikům na Ukrajině. Už teď hledáme autobusy a tramvaje, které tam pošleme," uvedl náměstek.

Radnice Prahy 6 v pondělí navrhla magistrátu přejmenovat část Korunovační ulice na svém území na Ukrajinských hrdinů a mostu přes železnici po ukrajinském ženistovi Vitalii Skakunovi. Místní názvy schvaluje magistrátní místopisná komise a následně rada hlavního města. Vedení Prahy před dvěma lety přejmenovalo náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova. Rozhodnutí pojmenovat prostranství po zavražděném ruském opozičním politikovi byla podle radních politickým gestem vůči Moskvě a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter.com/Adam Scheinherr

Štítky ČR, Ukrajina, boje, diplomacie, stavby, Praha, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, zábradlí, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Praha sobě, Bubeneč, Boris Němcov, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zábradlí u ruského velvyslanectví v Praze je po opravě v ukrajinských barvách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.