Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pražská developerská společnost plánuje výstavbu nových městských bytů. Potýká se však s problémy

Pražská developerská společnost (PDS), kterou město založilo loni, připravuje dalších několik projektů výstavby městských bytů. Jak na jednání výboru pro bydlení pražského zastupitelstva řekl zástupce společnosti Martin Červinka, jde o pozemky v Praze 5, na Nových Dvorech, u Libeňského mostu, v Horních a Dolních Počernicích a na Černém Mostě. O zahájení přípravy projektů by podle něj v dalších týdnech měli hlasovat městští radní.

Finální rozhodnutí je na městských radních

Město založilo PDS právě za účelem přípravy bytové výstavby na městských parcelách. Vedení metropole již loni na základě doporučení společnosti rozhodlo o zahájení přípravy staveb ve Vršovicích, na Smíchově, na Palmovce, na Ládví, na Zlíchově, v Dolních Počernicích a na Nových Dvorech.

Další projekty podle Červinky budou následovat. V PDS je ke schválení doporučil expertní výbor, finální rozhodnutí je nicméně na městských radních. Teprve po jejich odsouhlasení může firma začít s reálnou přípravou a vypsat tendry na projektanty nebo architektonické soutěže.

Nejzajímavější moderní stavby Prahy: Domu Harfa Design Residence s prémiovými byty dominují žluté rámy

Mezi povedenými či často probíranými stavbami se objevila také budova Harfa Design Residence, která byla postavena přímo vedle obchodního centra Galerie Harfa na parcele mezi ulicemi Českomoravská, Ocelářská a Kurta Konráda. Dům nabízí prémiové...

Byty pro sociální účely a problémy s pozemky a kapacitou

Společnost v nejbližší době předloží radním ke schválení několik záměrů. Mezi ty menší patří stavba bytového domu v Peroutkově ulici v Praze 5, kde by mělo vzniknout 50 až 60 bytů pro sociální účely. Další bytový dům by podle Červinky mohl vyrůst i na Nových Dvorech, a to mimo již dříve schválený větší záměr, ke kterému je nutná změna územního plánu. U menší bokem umístěné parcely to nutné není. „Tam je možné přistoupit okamžitě k přípravě dokumentace k územnímu řízení a k projednání toho projektu,“ řekl.

Další navržený projekt se týká parcel u Libeňského mostu, kde se však bude nutné dohodnout s majiteli staveb, které se na městských pozemcích nacházejí. Stejně tak podle Červinky jedná město o větší výstavbě v Horních Počernicích, kde podle starší studie mělo vzniknout až 500 bytů v menších řadových domech. Nyní tam PDS počítá se stavbou asi 300 až 350 bytů a školy, kterou požaduje městská část.

Starší projekt existuje i na pozemcích na Černém Mostě, kde již nyní magistrát plánuje zahájit část výstavby. Podle Červinky ale bude nutné naplánovat, jak na pozemcích postupovat dále, protože současný územní plán tam umožňuje poměrně malou kapacitu zástavby, zatímco připravovaný Metropolitní plán větší. PDS předloží radě také druhou část výstavby v Dolních Počernicích, první již vedení města schválilo loni.

Co byste měli vědět o nových hypotékách, než do toho (ne)půjdete?

Kdo v poslední době zvažuje sjednání hypotéčního úvěru, nemohl si nevšimnou, že se na trhu dějí velké změny. Bohužel k horšímu a nezdá se, že by se měla karta v dohledné době obrátit. S nejdůležitějšími fakty o současném stavu hypotéčního trhu...

V Dolních Počernicích se musí vyřešit situace s vodovody

Starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS) v souvislosti s plány v Dolních Počernicích řekl, že další zástavba by mohla znamenat problém se zásobováním východu metropole vodou, protože město stále nezajistilo dobudování páteřních vodovodů. Dodal, že i když se mu projekt výstavby líbí, nebude s ním souhlasit, dokud město alespoň "na papíře" nezajistí dokončení infrastruktury. Červinka k tomu řekl, že si je PDS problému vědoma a město se ho snaží řešit. Martanovi nabídl schůzku a výměnu informací.

Praha se potýká s bytovou krizí

Magistrát podle dřívějších informací PDS zatím svěřil pozemky o rozloze asi 419.000 metrů čtverečních s tržní hodnotou 2,94 miliardy korun. Společnost má mít projekty na starosti po celou dobu schvalovacích procesů až k územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení. Stavět se poté bude různými formami, tedy i ve spolupráci se soukromým sektorem, družstvy či stavebními společenstvími. Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rychle rostoucími cenami bydlení.

Nové byty v Praze meziročně zdražily o 28 procent. Metr čtvereční stojí 137 tisíc

Prodejní ceny nových bytů v posledním loňském čtvrtletí Praze meziročně vzrostly o 27,9 procenta na 137 946 korun za metr čtvereční. Mezičtvrtletní růst činil 9,1 procenta. Za rok 2021 se nových bytů v Praze prodalo 7450. Vyplývá to ze společné...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karelj, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky stavba, projekt, byty, Praha, Pražská developerská společnost, pozemek, Martin Červinka, Dolní Počernice, Černý Most, Libeňský most, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská developerská společnost plánuje výstavbu nových městských bytů. Potýká se však s problémy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.