Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Aktivisté zastavili přívod vody na ministerstvo. Upozorňují na těžbu v dole Turów

Skupina aktivistů dnes ráno zhruba na půl hodiny uzavřela v Praze u budovy ministerstva životního prostředí přívod vody do úřadu. Dvojici protestujících, kteří poté bránili k přístupu k uzávěrům z obou stran budovy, z místa odvedli policisté. Protest mířil proti vládní dohodě o těžbě v polském hnědouhelném dole Turów. Obyvatelé příhraničních obcí na české straně poukazují na to, že v oblasti kvůli těžbě ubývá spodní vody.

„Nesouhlasím s dohodou, kterou uzavřela česká vláda“

Podle zaměstnanců ministerstva aktivisté narušili fungování vodovodu v budově. Na místě byl revizní technik, podle kterého přívod vody zajišťuje hasicí systém v celé budově. Protest skončil po zhruba půl hodině po příjezdu policie.

Po uzavření přívodu vody zůstal na místě z každé strany budovy jeden z protestujících. Aktivista před budovou s transparentem „Práce na klimatické spravedlnosti" seděl na židli nad uzávěrem vody, se kterým předtím manipuloval. Řekl, že pochází z místa poblíž Turówa. „Nesouhlasím s dohodou, kterou uzavřela česká vláda. Je to symbolický akt," řekl ke svému protestu. Policisté ho po předchozím upozornění z místa odvedli za použití donucovacích prostředků.

VIDEO: Demonstranti se svázali řetězy a zablokovali dopravu na Nuseláku

Dnes ráno proběhl na Nuselském mostě netradiční protest, při kterém se pět osob svázalo řetězy uprostřed Nuselského mostu v pruhu ve směru do centra Prahy. Demonstranti si stoupli na most, kde půl hodiny blokovali dopravu. Chtějí tím upozornit na...

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu

Polsko na základě dohody, kterou počátkem února uzavřelo s českou vládou premiéra Petra Fialy (ODS), poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu. Ta je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Příhraniční oblasti v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk či znečištění prachem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Extinction Rebellion Česká republika

Štítky Polsko, demonstrace, správa, ekologie, uhlí, kriminalita, Praha, těžba, Důl Turów, Vláda ČR, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko, Petr Fiala, Soudní dvůr Evropské unie, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté zastavili přívod vody na ministerstvo. Upozorňují na těžbu v dole Turów  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.