Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Aplikace Bez graffiti funguje už půl roku. Lidé nahlašují místa posprejovaná vandaly

Praha bojuje proti nelegální tvorbě graffiti na mnoha frontách. V tomto týdnu jsme upozorňovali například na to, že na přelomu roku vzrostl i počet vlaků pomalovaných vandaly. Od začátku loňského léta v Praze funguje aplikace Bez graffiti, pomocí které mohou lidé nahlásit posprejované místo. Za půl roku fungování aplikace zaslali lidé téměř 300 podnětů.

Za půl roku poslali lidé přes aplikaci 280 hlášení

„Napříč Prahou se nachází řada míst, která jsou určena pro legální sprejerskou tvorbu. Ta ale mnohdy nevzbuzují takový zájem jako nelegální plochy na veřejném i soukromém majetku. S takovými graffiti se dnes setkáváme po celé metropoli. I proto jsme před půl rokem společně s THMP spustili mobilní aplikaci, pomocí které mohou Pražané upozornit na posprejované objekty hned, jakmile je uvidí,“ uvedl pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Za půl roku poslali lidé přes aplikaci 280 hlášení. Přes čtyřicet hlášení se vztahovalo k nemovitostem ve vlastnictví hlavního města a stejný počet i k objektům svěřeným městským částem. V prvním případě se o odstranění graffiti stará společnost Technologie hlavního města Prahy, ve druhém předá hlášení konkrétnímu pracovníkovi městské části, který věc dále řeší.

Vandalové stále častěji malují na vlaky. České dráhy platí za čištění miliony ročně

České dráhy za poslední rok evidují přes čtyři sta vlaků pomalovaných graffiti a škoda, kterou tím vandalové způsobili přesáhla 6 milionů korun. Prudký nárůst malování na vlaky zaznamenaly České dráhy na přelomu roku, a to především v Praze....

„Za nejvýznamnější považujeme vyčištění Novoměstských hradeb„

Pilotní projekt Bez graffiti spustila Praha 1. července 2021. Od té doby si stejnojmennou aplikaci do svých mobilních telefonů stáhlo přes tisíc uživatelů. K dispozici je na Google Play i App Store.

Od začátku léta vyčistily Technologie hlavního města Prahy asi dvacet objektů v majetku hlavního města, z nichž většina byla v památkové rezervaci nebo zóně s památkovou ochranou. Pracovníci opravili poškozené fasády, které následně následně natřeli vrstvou antigraffiti nátěru.

„Za nejvýznamnější považujeme vyčištění Novoměstských hradeb v Praze 2. Jedná se zatím o nejrozsáhlejší plochu, ze které odstraňujeme nejrůznější tagy a obrázky. V loňském roce došlo na této památce k vyčištění prvních 90 metrů, letos hodláme v činnosti pokračovat,“ pověděl místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný, do jehož působnosti celý program spadá.

Chlapec zkoušel první graffiti, babička koupila spreje a hlídala

Pražští strážníci přijali v neděli 9. ledna po jedné hodině odpolední telefon od jeřábníka na stavbě v Praze 4, který při pozorování okolí uviděl malého chlapce, který pod dohledem svojí babičky sprejoval na zdi v ulicích Plynární a Krnkova....

V centru zmizely výtvory sprejerů v Celetné ulici nebo u Občanské plovárny

Proces odstraňování graffiti z objektů v rámci pražské památkové rezervace nebo památkových zón je časově náročnější a trvá řádově měsíce. Důvodem je nutnost projednat postupy a metody odstranění graffiti z konkrétních objektů s památkáři. Ti poskytují maximální součinnost, ale i tak přípravné kroky k samotnému odstranění graffiti trvají zhruba 2 až 3 měsíce. Během zimních měsíců práci limituje počasí, jakmile se oteplí, bude připraveno k vyčištění dalších asi 15 objektů.

V centru města pak díky hlášení občanů zmizely výtvory sprejerů v Celetné ulici nebo u Občanské plovárny. „Graffiti ale odstraňujeme po celé Praze. Z domů navrácených do původní podoby se radují třeba obyvatelé Černého Mostu, Stodůlek či Vysočan,“ doplnil další lokality Tomáš Novotný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MHMP

Štítky graffiti, sprejeři, aplikace, Bez graffiti, Praha, Technologie hlavního města Prahy, hlavní město, Jan Chabr, TOP 09, Celetná, Google Play, App Store

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace Bez graffiti funguje už půl roku. Lidé nahlašují místa posprejovaná vandaly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.