Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Potvrzení o občance přichází z e-mailu elektra. Se stížnostmi jsme se setkali, přiznává vedení obchodu

Budějcká Drbna na začátku týdne upozornila na způsob, jakým chodí potvrzení zájemcům o nový občanský průkaz. Potvrzení žadatelé dostávají z adresy noreply@kadlecelektro.cz, která může působit jako spam, a tak zprávy z této adresy uživatelé mažou. Po uveřejnění článku se na redakci obrátili čtenáři z různých měst České republiky s tím, že podobně rezervační systémy fungují i na jejich úřadech. S dotazy na problematiku fungování rezervačních systémů na doméně kadlecelektro.cz se setkali i zástupci samotného elektra.

„Lidi na to koukají jako vejři“

Opoziční zastupitel a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) začátkem týdne reagoval na zprávu, kterou lidé obdrží z e-mailu noreply@kadlecelektro.cz, když přes internet řeší nový občanský průkaz. Lidé, takovou zprávu obdrží na ni podle Kubových slov „koukají jako vejři“. Vyjádření Kuby se věnovala Budějcká Drbna.

„Po 3,5 letech jste se dostali do toho, že si občan objedná občanku a přijde mu potvrzení ze serveru kadlec elektro. Lidi na to koukají jako vejři a vůbec to nechápou. To je výsledek vaší digitalizace a fungování úřadu,“ prohlásil Kuba.

Podobná situace je například v Pardubicích nebo v Přerově

Po uveřejnění článku se na naši redakci obrátili čtenáři z několika dalších měst České republiky. Podobná situace panuje i u nich. „Stejná situace je i v Pardubicích. Loni jsem si dělal nový řidičák a potvrzení o objednání mi přišlo z adresy webcall@kadlecelektro.cz. A pak jsem termín nemohl najít v doručené poště. Napsal jsem na magistrát co to má znamenat, ale ani mi neodpověděli,“ napsal jeden z čtenářů do redakce.

Další e-mail poslal čtenář z Olomouckého kraje. „Já když se v Přerově registruji na cokoliv, tak mi potvrzení přijde z této adresy. Takže nejen výzva, ale i potvrzení registrace. A tady to funguje už nějaký rok. Někdo asi trochu zaspal,“ píše.

Na doménu kadlecelektro.cz se dostanou například i uživatelé, kteří chtějí v Praze 8 řešit živnostenskou agendu a zadají do internetového vyhledávače heslo „Praha 8 živnostenská agenda rezervační systém“. Oficiální stránky Prahy 8 nasměrují uživatele na stránku kadlecelektro.cz, kde už však není možnost vybrat řešení živnostenské agendy.

Společnost Kadlec-elektronika se už s dotazy na toto fungování setkala

Samotné vedení společnosti Kadlec-elektronika, která web kadlecelektro.cz provozuje, se už s dotazy na toto fungování setkalo. „Stížnosti či spíše dotazy na problematiku fungování rezervačních systémů fungující na defaultní doméně @kadlecelektro.cz jsme zaznamenali v jednotkách případů. Pokud měl klient požadavek na změnu, byly všechny tyto ojedinělé případy ve spolupráci s provozovatelem vyřešeny ke spokojenosti všech stran,“ uvedl pro Pražskou Drbnu marketingový manažer společnosti Kadlec-elektronika Tomáš Jurek.

Podle Tomáše Jurka je zařízení uživatelsky přijatelnější podoby e-mailové adresy jednoduché. „Technicky je to velmi jednoduché. Ideálně při implementaci rezervačního systému stačí, aby provozovatel nastavil adresu SMTP serveru a e-mailovou adresu odchozí pošty z rezervačního systému. Je to podobné jako u jakéhokoliv poštovního klienta. Pokud tak provozovatel neučiní, odcházejí zprávy z defaultních adres poskytovatele služby, tedy nás,“ vysvětlil Jurek, proč potvrzovací e-maily chodí z adresy s doménou @kadlecelektro.cz, a nikoliv s doménou například dotyčného úřadu.

Problémem podle Jurka není ani dodatečné zavedení. „Stačí, aby provozovatel rezervačního systému kontaktoval naše pracovníky a ti s ním potřebné kroky provedou. K vyřešení tedy může dojít skutečně velmi rychle,“ uvedl Jurek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MDČR

Štítky občanský průkaz, potvrzení, e-mail, kadlecelektro.cz, Praha, Drbna.cz, Martin Kuba, Česko, ODS, Pardubice, Přerov, obchod, Simple Mail Transfer Protocol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Mašinda

Taky mi padala rezervace do spamu. Až jsem ji nakonec v Pardubicích zrušil a jel do Hradce. není důvod, proč by takoví amatéři (byť rezervace fungovala skvěle) měli mít informace o uživatelích.

Úterý, 15. února 2022, 14:56Odpovědět

Martin Vašek

Pusťte na to Bartoše,je to jeho práce.

Neděle, 13. února 2022, 00:05Odpovědět

Potvrzení o občance přichází z e-mailu elektra. Se stížnostmi jsme se setkali, přiznává vedení obchodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.