Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

STUDIE: Konspiračním teoriím věří hlavně příznivci krajní pravice a levice

Tendenci věřit konspiračním teoriím mají zejména lidé s extrémnějšími politickými názory. Vyplývá to z výzkumu, jehož se zúčastnilo 26 zemí včetně Česka. Studie čítající přes 100 tisíc respondentů také ukázala, že víru v konspirace u lidí posiluje to, když jimi preferované politické strany a hnutí neuspějí ve volbách. O výzkumu dnes informovala Akademie věd ČR (AV). Vedli ho vědci z německé Univerzity Johannese Gutenberga v Mohuči, v Česku výzkum koordinovala Sylvie Graf z Psychologického ústavu AV. Studii publikoval prestižní časopis Nature Human Behaviour

Podle autorů studie ukázala, že tendence věřit konspiračním teoriím souvisí s krajně pravicovými i s krajně levicovými politickými názory. Zvláště výrazná byla u respondentů podporujících krajní pravici, zejména tradiční nacionalistické a autoritářské strany. Lidé vyznávající názory na obou koncích politického spektra vyjadřovali i výraznější přesvědčení, že je svět řízen tajnými silami.

Výsledky studie podle AV také ukázaly rozdíly mezi západní a střední Evropou a státy na jihu. V zemích jako Belgie, Německo, Francie, Nizozemsko, Rakousko, Polsko a Švédsko mají tendenci věřit konspiracím spíše příznivci politické pravice, v Rumunsku, Španělsku či Maďarsku se toto chování pojí častěji s těmi, kteří podporují levicové strany.

Dezinformátorka Peterková žádá příznivce o příspěvek. Výzvu zveřejnila poté, co jí soud uložil pokutu

Dezinformátorka Jana Peterková žádá své příznivce o finanční podporu. Výzvu zveřejnila na sociálních sítích poté, co jí soud uložil uhradit 250 tisíc korun a omluvit se za šíření lží o úmrtích po očkování na covid-19.

„České respondentky a respondenti s konspirační mentalitou se nacházeli spíše na pravicové straně politického spektra,“ uvedla Sylvie Graf z Psychologického ústavu AV. Podotkla, že proti výše zmíněným státům západní a střední Evropy však nebyla nebyla souvislost mezi konspirační mentalitou a politickou orientací tak výrazná.

Vědci se zaměřili také na vliv tzv. deprivace politické kontroly, která označuje stav příznivců stran a hnutí, které neuspěly ve volbách. „Výzkum potvrdil, že konspirační teorie jsou obecně snáze přijímány osobami, jejichž preferované politické subjekty nejsou součástí státní exekutivy a sami sebe vnímají jako zbavené politické kontroly,“ popsala. Dodala, že deprivace politické kontroly se významněji projevila opět u osob s krajně pravicovými názory.

Ze studie vyplývá, že voliči poražených politických subjektů mohou pravděpodobněji vnímat konspirační teorie jako atraktivní. Lze však uvažovat i tak, že lidé přitahovaní konspiračními teoriemi mají tendenci volit strany, které jsou na okrajích politického spektra, a tudíž ve volbách spíše neuspějí.

Studie se uskutečnila ve dvou etapách. První sběr dat, pomocí dotazníkového šetření, čítal přes 33 tisíc respondentů z 23 zemí, včetně mimoevropských - například Brazílie nebo Izraele. Další sběr doplnil údaje z odpovědí více než 70 tisíc respondentů z 13 zemí Evropy. Součástí dotazníků byl i seznam politických stran, z nichž lidé vybírali tu, kterou podpořili v posledních volbách.

Dezinformátorka Peterková musí za lži o úmrtích po očkování zaplatit čtvrt milionu

Omluvu a úhradu škod za 250 tisíc korun uložil soud Janě Peterkové, která šířila na sociálních sítích lži o úmrtích po očkování na nemoc covid-19. Uvedl to v pátek server Aktuálně.cz. Nepravomocně odsouzená Peterková před rokem ve videích na...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Alfa / Milan Hajn

Štítky konspirační teorie, konspirace, teorie, studie, lidé, výzkum, pravice, Česko, Johannes Gutenberg, Akademie věd České republiky, Mohuč, střední Evropa, Německo, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

George Balajka

Lidový a národní socialismus utrpěl velké škody Hitlerem a Stalinem .Hitler nenáviděl židy a chtěl je vyvraždit, kdežto Stalin nenáviděl křesťany a chtěl je likvidovat.V obou případech je to taky útok na judeokřesťanské náboženství obsažené ve starém a novém zákoně bible svaté.Do dnešní doby se tyto problémy vyskytují v otázkách co je to víra a ideologie ,či co je to politika a náboženství. Jako že mainkampf a das kapital není totéž jako bible a tarot či korán a taroky.!?

Pondělí, 7. února 2022, 11:30Odpovědět

STUDIE: Konspiračním teoriím věří hlavně příznivci krajní pravice a levice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.