Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 8 touží po opravě Paláce Svět, stavební úřad je bezmocný. Rekonstrukce se dočká Palmovka

Památkově chráněný Palác Svět v Praze-Libni stále čeká na kompletní opravu. Majitel domu, italský podnikatel Antonio Crispino, loni provedl drobné opravy. Radnice Prahy 8 ho však nemůže přimět ke kompletní rekonstrukci. Naopak opravy se dočká Palmovka a náměstí Bohumila Hrabala. Magistrát a radnice před nedávnem oznámily, že zde bude nová výstavba, upraven prostor včetně autobusového nádraží a vznikne i vzpomínka na spisovatele. Hrabal se narodil 28. března 1914 a zemřel před 25 roky, 3. února 1997.

Stavební úřad je bezmocný

V paláci býval automat Svět, který Hrabal navštěvoval a odehrává se zde děj v několika jeho knihách. Dům vznikl ve 30. letech 20. století a nyní řadu let chátrá. Podle mluvčího Prahy 8 Martina Šalka nechal majitel loni opravit část fasády a okna, která však jsou oproti původním širší. „Žádný další stavební ruch kolem stavby se nekoná,“ uvedl.

Z hlediska stavebního úřadu stavba neohrožuje okolí a stavební úřad Prahy 8 je tak podle mluvčího nyní bezmocný. Památkáři mají stále platné podmínky pro opravu vnitřku budovy, na kterých trvají. O obnově paláce se mluvilo již v roce 2006, kdy radnice schválila studii rekonstrukce. Od té doby se však oprava nijak výrazně neposunula a radnice majiteli v minulosti mimo jiné udělila pokutu.

V úterý začne platit uzavírka na Žižkově. Podle radnice způsobí dopravní kolaps

Vedení Prahy 3 se nelíbí plánovaná uzavírka ulice Jana Želivského, která podle něj v důsledku souběhu s pracemi na křižovatce ulic Želivského a Olšanská může vést k dopravnímu kolapsu. Ulice Jana Želivského by se měla uzavřít od 1. do 25. února v...

Velká rekonstrukce Palmovky

Naopak obnovy se dočká Palmovka, kde vznikne nové náměstí. V minulosti zde byl vyzdoben na Hrabalovu počest výstup z metra do ulice Na Hrázi, kde bydlel. Právě v severní části dnešního autobusového nádraží stály domy včetně toho, kde spisovatel bydlel a psal.

Na Palmovce vznikne při rekonstrukci na místě autobusového nádraží nový blok domů. V něm budou jak komerční prostory, tak byty. Součástí bude obchodní pasáž, která propojí ulici Na Žertvách s ulicí Na Hrázi. V domě budou i restaurace s předzahrádkami. Pro obyvatele vzniknou takzvané pobytové plochy, kde budou moci trávit volný čas. Vysázeno bude nové stromořadí a umístěna zde bude rovněž jabloň, která kdysi rostla také na dvoře domu, kde Hrabal bydlel.

Konec jedné éry hotelu Alcron. Majitelé investovali zhruba půl miliardy do rekonstrukce a nového menu

Hotel Alcron, který nechal vystavět pražský podnikatel a architekt Alois Krofta, projde rozsáhlou rekonstrukcí a ponese nové jméno. Objekt se stane členem nové řady hotelů vlastněných vídeňskou skupinou WSF Group. Kromě pokojů se změní i...

Připomínka spisovatele

Vznikne plácek s herními prvky nebo mlhoviště a další vodní prvky. Prostor bude také pro tržiště. Zachovány zůstanou všechny tramvajové tratě i část autobusových linek, konkrétně elektrobusy či trolejbusy. Současné budovy autobusového nádraží budou zbourány. Součástí bude připomínka spisovatele, a to drobnými úpravami, nikoliv sochou či pomníkem. Současně s tím vznikne sbírka povídek předních českých autorů, které budou vycházet z Hrabalova odkazu.

Proměna náměstí by mohla být hotova v roce 2025. Stavba by měla vyjít na 80 milionů korun. Architekti nyní projektují dokumentaci pro stavební povolení, což jim bude trvat zhruba rok a půl.

Hrabal se do literatury druhé poloviny 20. století zapsal jako autor nevšedního pozorovacího talentu a strhujícího vypravěčského stylu. Za života byl vedle Milana Kundery světově nejznámějším českým prozaikem. Inspirací mu bylo prostředí a lidé, které důvěrně znal - lidé často ze "spodních" vrstev společnosti, kteří se cítili být vyloučeni či byli "jiní".

Nejzajímavější stavby Prahy: Hybernskou 1 tvoří sklo a dural v historické zástavbě centra

Mezi stavbami v soutěži Stavba roku 2021 zabodovala mimo jiné budova Hybernská 1. Objekt ze skla a duralu, který se nachází přímo v centru historické zástavby na hranici Nového a Starého Města, prošel velkou rekonstrukcí. Při té museli autoři i...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Vilgus, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky opravy, rekonstrukce, architektura, literatura, Hrabal, Praha, Praha 8, oprava, Palmovka, stavební úřad, Palác Svět, dům, Bohumil Hrabal, Martin Šalek, Milan Kundera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 8 touží po opravě Paláce Svět, stavební úřad je bezmocný. Rekonstrukce se dočká Palmovka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.