Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Praze 7 odstartuje výstava Světy české animace. Návštěvníky vtáhne do světa optiky, hříček a vynálezů

Ve čtvrtek 3. února 2022 v hale číslo sedmnáct v holešovické tržnici odstartují výstavu s názvem Světy české animace. Akce je určena především pro rodiny a školní výpravy, užije si ji však každý, kdo má zájem o animaci.

Vzdělávací akce plná animovaných postaviček a nostalgie

Již 3. února započne pro veřejnost výstava Světy české animace. Ta bude rozdělena do několika částí. V té první si tvůrci pro diváky připravili animace, které diváka vtáhnout do světa optických hraček, hříček a technických vynálezů, které vedly k objevu kinematografie a posléze vzniku animace. Návštěvníci díky akci odhalí principy, techniky a technologie animace.

Návštěvníkům bude též představen proces vzniku filmu od nápadu až po výsledek. Ve druhé části si prohlédnou řadu originálních artefaktů z filmů – kresby, výtvarné návrhy, obrázkové scénáře, loutky, rekvizity a dekorace. Tato část bude zároveň obsahovat shrnutí významu a úspěchů českých tvůrců. Díky zajímavým artefaktům a informacím tak zájemci budou posléze vědět, co vlastně je animace, co vše se dá animovat a také kdy animace vznikla. Rodiče si rovněž díky výstavě budou moct zavzpomínat na své dětství, ve kterém je provázely nejrůznější filmy a pohádky.

Kunsthalle Praha v únoru otevře dveře veřejnosti. Nové umělecké centrum nabídne výstavy i kavárnu s terasou

Nový prostor pro umění s názvem Kunsthalle Praha zve zájemce na slavnostní otevření pro veřejnost, které se uskuteční 22. února 2022. Svůj oficiální příchod na scénu zahájí s výstavami Kinetismus: 100 let elektřiny v umění a Zengerova...

Výstava, besedy, workshopy, promítání i zóna pro nejmenší

Holešovická hala číslo sedmnáct se tak proměnila ve filmovou scénu i netradiční výstavní prostor, kde budou představeny různé animační techniky, optické iluze i historické kamery, řada originálních kreseb, obrázkových scénářů, loutek, rekvizit, dekorací a ukázky z animovaných filmů i počítačových her. Nejmenší návštěvníky může potěšit zóna České televize. Součástí výstavy je také projekce 140 nejoblíbenějších a nejznámějších animovaných filmů.

Přestože se o české animaci mluví jako o jedné z našich výkladních skříní, málokdo ve skutečnosti ví, co to animace vlastně je a jak funguje. Většina lidí ji vnímá jen prostřednictvím večerníčků a několika málo klasických a pár současných filmů. Animace je obrovský vesmír plný překvapivých zákoutí a pestrých světů, obývaných bezpočtem nejroztodivnějších postav. Na pozadí těchto světů se pohybuje řada neviditelných, pomalu a trpělivě pracujících obřích bytostí – animátorů. Ti propojují čirou fantazii s technikou a řemeslem. I obyčejná tužka a papír či počítačová myš se v jejich rukou mění ve všemocné nástroje stvořitelů nových vesmírů. A ještě hlouběji v šeru ateliérů na vše dohlížejí režiséři a scénáristé, střihači, zvukaři, kameramani a spousta dalších prazvláštních tvorů. Pojďme společně podniknout výpravu do hlubin tohoto vesmíru, pojďme objevovat jeho magické světy – ty pouhým okem viditelné i ty skryté,“ sdělil hlavní kurátor výstavy Jan Bubeníček.

V rámci výstavy se bude konat i zajímavý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na besedy, setkání a workshopy, kde nebudou chybět tvůrci výstavy, animátoři, kreslíři a vypravěči příběhů. Vstupné pro dospělé vyjde na 190 korun, děti do šestnácti let do 130 korun, studenty, ZTP a seniory na 150 korun a školní skupiny na 120 korun. Děti do tří let mají vstup zdarma, rodinné vstupné v podobě dva plus tři se vyšplhá na 500 korun. Akce bude v týdnu přístupná od deváté hodiny ranní do šesté hodiny večerní a o víkendu od desáté hodiny dopolední do osmé hodiny večerní.

Výstavu Falza? Falza! doplní obraz Emauzští učedníci. Návštěvníci galerie mohou padělky zkusit odhalit

Výstava Falza? Falza!, která ve Šternberském paláci na pražských Hradčanech ukazuje české i zahraniční falzifikáty významných uměleckých děl, bude doplněná o další artefakty. Jedním z nich je nejznámější falzum v dějinách malířství, Emauzští...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Artmovement

Štítky výstava, animace, kresba, Praha, Praha 7, film, technika, vynález, vesmír, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 7 odstartuje výstava Světy české animace. Návštěvníky vtáhne do světa optiky, hříček a vynálezů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.