Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha chce chránit občany před „energošmejdy“. Zakáže podomní prodej energetických služeb

Po krachu Bohemia Energy a některých menších energetických společností, kdy statisíce lidí řeší přechod k jiným dodavatelům, se Praha rozhodla změnit pravidla podomních prodejů na svém území. Chce tak zranitelné skupiny obyvatelstva ochránit před uzavíráním nevýhodných smluv, které jim často nutí takzvaní „energošmejdi“.

Opatření má chránit seniory nebo matky samoživitelky

„Mnozí zákazníci spadli z důvodu krachu jejich dodavatelů energií k takzvaným dodavatelům poslední instance a nyní se snaží kvůli vysokým cenám co nejrychleji uzavřít smlouvu v klasickém režimu, aby alespoň trochu snížili náklady na energie. Této těžké situace již začala využívat řada subjektů, včetně těch, kteří jsou nazýváni jako „energošmejdi“,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová (STAN).

Opatření má chránit seniory, matky samoživitelky a další obyvatele od nevýhodných smluv, které často podomní prodejci občanům nabízí a přesvědčují je, aby podepsali. „Považujeme za důležité tyto skupiny co nejrychleji ochránit, proto jsme nechali Radou hlavního města Prahy schválit zkrácené připomínkové řízení, aby mohlo nařízení vstoupit v platnost co nejrychleji, a to už v únoru,“ dodala.

Pražané si v příštím roce připlatí. Podraží voda, plyn a svoz odpadu

Pražané si v příštím roce připlatí za vodu, plyn a svoz odpadu. U vody se cena zvedne o šest procent a cena plynu se některým odběratelům zvýší o 7,3 procenta. V případě odpadu se mění celý systém platby, který svoz některým lidem zvýší až na...

Díky změně zákona může Praha prodej regulovat

Praha může podomní a další formy prodeje energií regulovat teprve od začátku roku, a to díky změně zákona. Podomní formu prodeje chce město úplně zakázat. Vzhledem k akutnosti situace má připomínkové řízení zkrácenou lhůtu 15 dnů, poté může hned vstoupit v platnost.

„Současný tržní řád neumožňuje na území hlavního města Prahy podomní prodej, ale tento zákaz se nevztahuje na prodej energií. Od 1. ledna 2022 je však nově zákonem umožněno vydat nařízení, které omezí některé formy prodeje zboží nebo poskytování služeb prováděné mimo obchodní prostory. Do toho patří i zprostředkovatelské činnosti v energetických odvětvích,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky energie, prodej, podomní prodej, Praha, Bohemia Energy, Starostové a nezávislí, Hana Kordová Marvanová, Petr Hlubuček, Rada hlavního města Prahy, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce chránit občany před „energošmejdy“. Zakáže podomní prodej energetických služeb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.