Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Změní se podmínky pro natáčení v Praze. Nájem někde stoupne až o polovinu

Pražští radní dnes schválili aktualizace pravidel pro natáčení filmů a reklamy na území hlavního města. Důvodem je všeobecný nárůst cen. Hlavní novinkou v pravidlech, které budou platit od roku 2023, bude vyšší nájemné. Pro filmaře ale město připraví také nové benefity, například ekologičtější zdroje energie ve veřejném prostoru.

Dokumentaristé budou platit jen symbolickou částku

Současná pravidla jsou platná už od roku 2003 a současné ekonomické situaci už neodpovídají. V nových podmínkách vzrostou ceny nájmu u velkých natáčení většinou o 50 %, u malých natáčení zůstává cena stejná.

„Po vzájemné dohodě s Asociací producentů v audiovizi jsme přistoupili v oblasti filmu a reklamy k mírnému zvýšení nájemného, a to především pro oblast Pražské památkové rezervace, kde je navýšení především u velkých záborů na 300 m2,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Chabr (TOP 09). „Samostatnou kapitolou jsou atraktivní Staroměstské náměstí a Karlův most, kde jsou ceny podstatně vyšší,“ dodal.

Podle Chabra chce město více podporovat natáčení dokumentárních filmů. „Jsme si vědomí toho, že se nejedná o finančně návratné projekty. U dokumentárních filmů tedy stanovíme pouze symbolickou cenu,“ uvedl.

Stále čekám na telefonát od Spielberga. Hercům bych studium v zahraničí doporučil, říká Ronald Prokeš

Ronald Prokeš vyrůstal střídavě v Praze a Velkých Popovicích. Ve školce Bumble Bee v Praze se naučil jako rodilý mluvčí ovládat angličtinu, bez které by se nemohl věnovat svému vysněnému oboru. Díky velmi dobrým výsledkům se dostal na Cambridge...

Zelené pointy pomohou natáčet ekologicky

V Praze se nově objeví takzvané zelené pointy, tedy zdroje elektrické energie ve veřejném prostoru, které jsou napojeny na distribuční síť jako například lampy veřejného osvětlení. Filmaři tak budou moci využít ekologičtější zdroj energie. „Cílem je, aby nedocházelo ke spouštění dieselových agregátů, které škodí životnímu prostředí, jsou hlučné a zapáchají,“ uvedl Chabr.

Nové podmínky měly původně platit už od začátku roku 2022. Po domluvě s Asociací producentů v audiovizi se ale radní rozhodli změnu o rok odložit, aby měli filmaři více času se na změnu připravit.

„Filmový průmysl je pro Prahu důležitým odvětvím, které kromě pronájmů lokací přináší odběr zboží a služeb tzv. nefilmového charakteru. Šedesát procent nákladů na výrobu audiovizuálních děl totiž není čistě filmových, zahrnuje například pronájem hotelů a využívání služeb restaurací, dopravy či drobných řemeslníků. Spolupráce filmových štábů s magistrátem je tak oboustranně prospěšná, její pokračování přináší další výzvy a věříme, že povede k větší spokojenosti jak na straně rezidentů, tak i filmařů,“ říká Magdaléna Králová, výkonná ředitelka Asociace producentů v audiovizi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kultura, natáčení, film, reklama, inflace, Praha, filmař, Jan Chabr, producent, TOP 09, Pražská památková rezervace, Karlův most, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změní se podmínky pro natáčení v Praze. Nájem někde stoupne až o polovinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.