Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kamba oslavila padesátiny. Je jednou z nejstarších goril v lidské péči na světě

Samice gorily nížinné Kamba, která žije v pražské zoo, je jednou z nejstarších goril v lidské péči na světě. Kamba se narodila v kamerunských pralesích, její další životní osudy jsou smutným příkladem ohrožení, kterým gorily nížinné čelí. O víkendu oslavila své padesáté narozeniny.

Láskyplná tetička mláďat v pražské zoo

Kamba se narodila ve volné přírodě v roce 1972 a když jí byly asi dva roky, její rodiče zabili pytláci. Kamba žila postupně v několika zoologických zahradách, ale fungující skupinu goril našla až v pražské zoologické zahradě. „Začlenila do Richardovy rodiny a stala se láskyplnou tetičkou zdejších mláďat,“ popsal ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Kamba dorazila do Prahy poprvé v roce 2001, ale hned v roce 2002 zažila povodeň, a tak se vrátila do svého předchozího domova. Natrvalo se do Prahy vrátila na podzim roku 2005, kdy se velmi dobře začlenila do gorilí skupiny a úspěšně se dvakrát spářila se samcem Richardem, bohužel o oba své potomky přišla při komplikovaných porodech a kvůli dalším zdravotním komplikacím musela v roce 2018 podstoupit operaci, při níž jí byly odstraněny děloha a vaječníky.

Kamba je nepostradatelná členka rodiny

Původním domovem goril jsou tropické lesy v rovníkové Africe, které závratnou rychlostí mizí kvůli těžbě dřeva a surovin. Do narušeného lesa se navíc snáze dostanou pytláci, kteří tyto lidoopy loví pro žádané maso. O to důležitější jsou aktivity na ochranu goril v přírodě, které patří již řadu let k prioritám pražské zoo.

Ředitel zoo Miroslav Bobek označil Kambu za nepostradatelnou členku pražské gorilí rodiny. Kamba podle něj funguje jako silný tmelící prvek díky své klidné povaze a zkušenostem a také kvůli péči, kterou Kamba věnovala mláďatům narozeným v Praze.

O víkendu Kamba oslavila své padesáté narozeniny. Součástí oslavy, kterou zoo připravila, bylo předání například velkého hnízda, které připomínalo obří pizzu. Pražská gorilí skupina nyní čítá sedm členů. Hlavou rodiny je dominantní samec Richard, součástí jeho harému jsou samice Kijivu, Shinda, Kamba, dalšími členy skupiny jsou mladí samci Kiburi, Nuru a Ajabu. Stávající Pavilon goril se nachází v dolní části areálu, ale již na podzim bude otevřen nový mimo záplavovou oblast.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto -tm-, Zoo Praha

Štítky gorila, oslavy, 50, Kamba, Praha, ZOO Praha, rodina, Miroslav Bobek, narozeniny, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamba oslavila padesátiny. Je jednou z nejstarších goril v lidské péči na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.