Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ukrajinka otevřela v centru Prahy obchod s popcornem. Chtěla jsem naplnit spříznění s Prahou, říká

Inga Petryčka otevřela loni v říjnu v centru Prahy zajímavý obchod Pop Pause s velkou nabídkou popcornu. Ten patří mezi oblíbené, ale u nás spíše neobvyklé, pochoutky, díky kterým si mnoho lidí ještě více užije pohodový čas u televize, festival či dětskou oslavu. V Praze 1 se zájemci mohou přesvědčit o tom, že popcorn není jen o soli, šunce a sýru a že tato dobrota nemusí být konzumována jen během návštěvy kina. Zajímavý je i příběh samotné Petryčky, která se ve dvaceti letech přestěhovala z rodné Ukrajiny do Česka a přes IT se dostala až k popcornu.

Praha byla velkým snem pro celou rodinu

„Praha pro nás byla vždy opravdovým centrem, ke kterému jsme vzhlíželi a ke kterému jsme se cítili vázáni svou historickou identitou. Není proto divu, že jsme toužili toto své spříznění s Prahou a Československem reálně naplnit,” tvrdí Petryčka, která do Česka s rodinou dorazila ve dvaceti letech. V Praze se však nechtěla jen kochat a dělat ledajakou práci. Jejím cílem bylo se plně v Česku prosadit a mít hezký a pohodový život, který si chtěla zajistit především studiem. Nakonec se v Praze prosadila v oblasti IT, managementu a obchodu.

„Kromě IT jsem se hodně věnovala i obchodu. Po narození mé dcery v roce 1999 jsem cítila potřebu postarat se o naše zázemí, proto jsem studovala obor ekonomie a management. Zkušenosti jsem nasbírala díky práci v oblasti zahraničního obchodu a vrcholového managementu. Také jsem pomáhala s rozvíjením poboček v různých zemích. Na základě všech těchto zkušeností jsem se v roce 2017 pustila do vlastního podnikání,” řekla o sobě Petryčka, která v říjnu roku 2021 otevřela obchod s popcornem.

Obchodovat s touto slanou i sladkou dobrotou se rozhodla kvůli tomu, že na trhu podobný projekt nebyl a malé svačinky má každý rád. Zároveň dodala, že jí samotné popcorn velmi chutná a bylo jí líto, že v Praze je poměrně málo obchodů s kvalitními sladkými produkty, mezi které patří právě i popcorn se sladkou příchutí. Petryčka svůj byznys neodstartovala jen kvůli takzvané díře na trhu, ale i kvůli tomu, že sama má tuto dobrotu, kterou lze připravit na sladko i slano, velmi ráda. Mezi její nejoblíbenější příchutě patří jahoda, vánoční speciál a hořčice s medem. 

První Bulhar v extralize: Chci se živit hokejem a dostat se co nejvýš, říká Nino Tomov

Nino Tomov je sedmnáctiletý hokejista, který před čtyřmi lety přišel ze Sofie do Prahy a začátkem letošního října nastoupil za pražskou Spartu jako první Bulhar v historii české extraligy. Nino má výbornou češtinu, mluví plynně a bez přízvuku. Z...

Pop Pause si neoblíbili jen děti a puberťáci. Původní název se lišil

Pop Pause se měl původně jmenovat Pop House, podobný název byl však zaregistrovaný v Litvě, proto nakonec vznikl Pop Pause, tedy taková malá pauza na popcorn. K názvu bylo vytvořeno zajímavé logo, které je ozvláštněno kresbou popcornu, písmeno U je pak stylizováno do kelímku na tuto kukuřičnou dobrotu. „V Pop Pause jsme se rozhodli popcorn balit s ohledem na přírodu. Všechna naše balení, kromě dárkového, jsou vyrobená z ekologických surovin. Preferujeme papír před plastem. Máme papírové krabice, papírovou výplň a papírové lepící pásky. Našim cílem je uschovat kvalitu produkce co nejdéle, proto si vždycky dáváme pozor na obaly. Zákazníkům nabízíme také originální dárkové balení. Náš popcorn může být nejen dobrou svačinkou, ale zajímavým dárkem,” tvrdí tvůrkyně projektu.

Chodí k nám i starší generace. Je to různorodé. Popcorn není žádná novinka, takže to není jen sortiment pro mladé. Řekla bych však že k nám nejvíce chodí rodiče s dětmi, ale i mladí lidé, protože kousek od prodejny je střední škola. Starší lidé tady nakupují pro své děti a podobně,” prozradila Petryčka, které dělá radost to, že přišla s něčím inovativním. Nejvíce zákazníků do prodejny chodí v pátek a v sobotu. Velmi však záleží na situaci s covidem, prodej prý ovlivňuje i počasí. Jakmile je hezky, kolem prodejny logicky projde více zákazníků. „Je to sice starší produkt, ale my jsme se snažili prezentovat tak, že to není jenom popcorn, který můžete jíst u televize. Každý ho může přeci jíst kdykoliv a jak chce,” řekla s tím, že na jaře by chtěla začít přidávat nové produkty jako zmrzlinu a cukrovou vatu. 

Ráj milovníků četby. Prohlédněte si nejkrásnější a nejzajímavější pražská knihkupectví

Praha je rájem pro milovníky knih a umění. Hlavní město v sobě skrývá úžasné obchody plné nádherného zboží, které potěší nejen vášnivé čtenáře. Knihomolové si v Praze mohou lehce nalézt hned několik zašíváren, kterým nechybí styl a kvalitní výběr...

Nejprodávanější příchutě a limitované edice

„Nejprodávanější je samozřejmě klasika šunka sýr. My však zákazníkům nabízíme, aby ochutnali nějaký jiný druh a nebáli se tak zkusit něco nového, díky tomu si často nečekaně oblíbí neobvyklé příchutě,” uvedla. Mezi tyto neobvyklé příchutě patřil například vánoční popcorn, ke kterému byli zákazníci ze začátku skeptičtí. Nakonec se však ze zimní limitované edice s perníčkem, skořicí a zázvorem stal hit. Nyní Petryčka připravuje speciální edice na Valentýna a Velikonoce. „Rozhodně uděláme nějaký speciál na Valentýna. V tomto popcornu nebude chybět růžová nebo červená barva, ale ještě nevím, s čím dalším to nakombinuji. Kombinace je určitě v plánu,” prozradila. Mezi další oblíbené příchutě zákazníků prý patří karamel a parmezán.

Pop Pause se možná dostane do kin i na festivaly. Přibudou i bláznivé příchutě

Ačkoliv se majitelka Pop Pausu snaží o to, aby popcorn nebyl jen záležitostí mlsání u televize či v kině, přála by si v budoucnu spolupracovat s menšími pražskými kiny, kde sortiment není tak pestrý, jak by si mnozí návštěvníci asi přáli. „Spolupráci bych si rozhodně moc přála. Chodí k nám totiž hodně lidí, kteří si před kinem nakoupí popcorn právě u nás, protože my máme mnoho druhů. Zatím jsem však nikoho neoslovila, jsme tady přeci jen chvíli a do této doby jsme tak stále zkoušeli, jaká bude zpětná vazba od zákazníků a stále se snažíme náš sortiment vylepšovat,” prozradila Petryčka s tím, že v plánu jsou i trochu bláznivé příchutě. Například popcorn, který by byl sladký, kyselý, ale zároveň i pálivý.

V Pop Pause už mají za sebou zkoušku škvarkového popcornu, který jednu dobu zákazníky táhl, pak však poptávka čím dál více klesala, proto tento druh v momentální nabídce již není. „Používáme přírodní produkty, takže jsme koupili škvarky a sádlo. Do toho jsme pak obalovali vypouklý popcorn. Takto jsme pak dělali například i salámový popcorn,” svěřila se.

Pop Pause bude na jaře a v létě primárně cílit na festivaly a další kulturní akce, na kterých by kvalitně vyrobený popcorn mohl jít takzvaně na dračku. „Popcorn patří kamkoliv a jde vyrábět pro kohokoliv. Z popcornu se vlastně ani nepřibere, takže si ho může dát každý bez výčitek,” dodala. V Pop Pause v budoucnu budou pořádané také různé workshopy. Zároveň by si pracovníci moc přáli jednou za čas udělat radost dětem v dětských domovech a zaslat jim nejrůznější příchutě popcornu. 

V Česku chybí systémová pomoc od státu, říká ředitelka iniciativy zabývající se plýtváním jídlem Anna Strejcová

Anna Strejcová je ředitelkou iniciativy Zachraň jídlo, která funguje již od roku 2013 a zabývá se plýtváním jídlem. Projekt prošel za dobu své existence velkým vývojem. Sama Strejcová jako absolventka žurnalistiky a mediálních studií se dříve v...

Prodejna v centru jako výhodné řešení

Prodejna Pop Pause se nachází v centru Prahy. Kromě výstavního pultu, poliček se sortimentem a míst k sezení, zde nechybí ani dětský koutek s magnetickou tabulí, na kterou mohou děti kreslit či různě přikládat magnety. Prodejna je tak primárně cílená na maminky s dětmi, ale také na studenty, pro které majitelka vytvořila stylové sezení v oknech.

„Já jsem vybírala z hodně míst. Myslím si, že tento obchod se nejvíc hodí do centra, i když na cizince necílíme. Popcorn je specifický produkt, takže s ním nejde obchodovat někde na okraji Prahy. Obchod je tak zařízen na dostupném místě, kde se pohybuje hodně lidí. Jezdí tady tramvaje, metro a občas i autobus, takže kolem projde spoustu potenciálních zákazníků,” řekla Petryčka s tím, že lokalita je výhodná i pro spolupráci s dovážkovými službami, se kterými Pop Pause spolupracuje. Lidé si tak tuto svačinku mohou objednat do svých domovů. „Máme spolupráci taky s ISIC, takže všichni držitelé této kartičky mají speciální slevu,” dodala majitelka.

Praha 1 opět požaduje zákaz prodeje alkoholu v obchodech po 22:00

Radnice Prahy 1 vyzvala magistrát, aby vyhláškou zakázal prodej alkoholu ve večerkách po 22:00. ČTK to dnes sdělil mluvčí městské části Petr Bidlo. Do zákazu by nebyla zahrnutá konzumace alkoholu v pohostinských zařízeních, ale měl by za cíl...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky podnik, popcorn, sladkosti, pochoutky, jídlo, Praha, Praha 1, obchod, kino, Česko, Ukrajina, Den svatého Valentýna, Velikonoce, ISIC, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinka otevřela v centru Prahy obchod s popcornem. Chtěla jsem naplnit spříznění s Prahou, říká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.