Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vánoční strom na Staroměstském náměstí jde k zemi. Větve dostane pražská zoo, kmen studenti

Vánoce jsou už definitivně za námi a s nimi končí i éra vánočního stromu na Staroměstském náměstí. V pátek ho začali pracovníci Technologií hlavního města Prahy odstrojovat, dnes řežou jednotlivé větve a odváží je pryč. Po poledni by mělo být hotovo.

Strom stál na náměstí šest týdnů

Odstrojování stromu trvalo celý pátek a sobotu, pondělí mají pracovníci vyhrazený na samotný odvoz. „Začali jsem sundáním vánočních koulí, vloček a špice. Ozdoby máme zapůjčené, aby mohl být strom každý rok v jiné podobě. Potom přišel na řadu řetěz se světýlky, který se odmotával větev po větvi. To je důvod, proč zdobení i odstrojování vyžaduje tolik času,“ řekl předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy Tomáš Jílek. V pondělí v osm ráno začalo řezání větví na čtyřmetrové kusy. Pracovníci strom zavěsili na jeřáb a položili ho na zem.

Smrk ztepilý, který se stal letošním symbolem Vánoc v Praze, pochází z Dolní Černé Studnice v Libereckém kraji. 21,5 metru vysoký strom pochází ze soukromé zahrady. V Praze je už od 21. listopadu, náměstí zdobil celých šest týdnů. Oficiální rozsvícení stromu proběhlo letos kvůli pandemii koronaviru bez diváků a v tichosti 27. listopadu. 

Z kmenu vyrobí studenti prospěšné výrobky

Osud stromu ale odvozem nekončí. Jeho jednotlivé části ještě najdou využití. „Větve odvezeme tradičně do pražské zoologické zahrady. Kmen pak po rozřezání na prkna a hranoly poputuje do střední odborné školy v pražském Jarově, kde jej studenti zpracují k prospěšným účelům,“ vysvětlil radní hlavního města Prahy Jan Chabr (TOP 09).

Studenti na Jarově zpracovávali kmen i v loňském roce. Vytvořili mobilní květináče, které potom putovaly do domova seniorů v Malešicích. Co bude výsledkem jejich práce letos, zatím není jasné.

Z pražského vánočního stromu jsou lavičky a mobilní záhony pro domov seniorů. Vyrobili je studenti

Včera dopoledne zástupci města slavnostně předali výrobky ze vzrostlého smrku, který sloužil jako tradiční symbol Vánoc na Staroměstském náměstí. Právě z tohoto stromu žáci ze Střední odborné školy Jarov vyrobili dvě zahradní lavičky a čtyři...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Vánoce, Staroměstské náměstí, strom, Praha, kmen, ZOO Praha, Technologie hlavního města Prahy, vánoční stromek, Jarov, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí jde k zemi. Větve dostane pražská zoo, kmen studenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.