Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tenistka z Prahy a další talenti. Nadané děti dostaly ocenění Zlatý oříšek

Čtyři dívky a tři chlapci získali cenu Zlatý oříšek za rok 2021, která je určená pro talentované děti od šesti do 14 let. O vítězích 23. ročníku soutěže informovala ředitelka Nadačního fondu Zlatý oříšek Simona Šedá. Mezi oceněnými jsou hudební talenty, výjimečná baletka, atletka a tenistka, nadšený rybář a mladý popularizátor přírodních věd. Za své nadání již tradičně obdrželi šek v hodnotě 20 tisíc korun.

Baletka u hudebníci

Jedenáctiletá baletka Laura Mohylová z Olomouce dostala ocenění nejen za tanec, ale i za nadání ve zpěvu a hře na několika hudebních nástrojích, a to flétnu, klarinet, klavír a harfu. K baletu se podle zástupců soutěže dostala na doporučení dětské lékařky kvůli plochým nohám ve třech letech. Nyní je mistryní světa v kategorii Klasický balet a vicemistryní světa v kategorii Song and Dance.

Hru na více hudebních nástrojů zvládají skvěle také čtrnáctiletý Matthew Stephen Hockaday z Olomouce a dvanáctiletá Alexandra Pokorná z Brna. Matthew se narodil v dvoujazyčné rodině, do šesti let žil ve Velké Británii, kde začal hrát na zobcovou flétnu. Po příjezdu do ČR k ní přidal klarinet, klavír a zpěv. Je držitelem mnoha českých i zahraničních cen. Alexandra si v pěti letech oblíbila hru na cimbál. V roce 2021 zvítězila na Mezinárodním festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí, rok předtím skončila na druhém místě.

Mladí tenisté bojovali o posledním adventním víkendu o návštěvu Wimbledonu

Poslední adventní víkend proběhly v pražském areálu Lob S. A. Bohnice další turnaje Race to Wimbledon 22. Tentokrát své síly změřili hráči a hráčky v kategoriích mladšího žactva a dorostu. Vzhledem k tomu, že minulý týden probíhal turnaj kategorie...

Sportovkyně, rybář a popularizátor

Z nadaných sportovkyň převzaly ocenění čtrnáctiletá tenistka Tereza Valentová z Prahy a o rok mladší biatlonistka a běžkyně Monika Železníková z Babic u Uherského Hradiště. Tereza v současnosti hraje za tenisový klub Sparta Praha. Přihlášku do Zlatého oříšku podali rodiče na doporučení Českého tenisového svazu, který dívku považuje za jeden z největších juniorských talentů. Monika je několikanásobnou vítězkou mistrovství ČR v letním biatlonu a přespolním běhu, nejlepší ženou v běhu na pět kilometrů a nejlepší mladší žákyní ČR v běhu na 1500 metrů.

Cenu získal rovněž jedenáctiletý Zdeněk Vlach ze Ždírce nad Doubravou na Vysočině, který dva roky vede rybářské žebříčky do 15 let. Jeho dosavadní největší úlovek je podle Šedé čtrnáctikilogramový kapr, který měřil 92 centimetrů. Sedmým oceněným je třináctiletý Jan Herzig, který je úspěšným řešitelem řady přírodovědných olympiád. Již několik let ho fascinuje vesmír, připravuje odborné přednášky na vybraná témata, věnuje se složitým vědeckým tématům a píše vlastní texty.

Kam v lednu za kulturou i zábavou? Workshop pro děti, ples ve středověkém stylu či divadelní komedie

Praha jako hlavní město České republiky nabízí mnoho kulturních akcí a zajímavých zážitků. Lidé, kteří nechtějí svůj volný čas trávit doma u televize, mohou v lednu zavítat na nejrůznější divadelní představení, koncerty či plesy. Podívejte se na...

Soutěž poznamenal covid-19

Soutěž Zlatý oříšek loni podobně jako už o rok dříve poznamenala epidemie covidu-19. Kvůli koronaviru se podařilo uskutečnit jen jedno krajské předkolo. Ze 152 přihlášek organizátoři s odbornými poradci vybrali 21 nominovaných dětí a dětských kolektivů.

Řada dětí, které se soutěže Zlatý oříšek v minulosti zúčastnily, dosáhla později vrcholových úspěchů. Patří mezi ně například šachista David Navara, mistr světa a Evropy v biketrialu Václav Kolář nebo klavírista Lukáš Vondráček. Cenu si v minulosti odnesly i pěvecký sbor Boni Pueri nebo taneční soubor Baby Balet Praha.

Kde rostou peníze? O tom si čtou děti od české autorky Denisy Proškové na Slovensku, v Bulharsku i v Číně

Nejúspěšnější českou knihu o tom jak zacházet s financemi přitom nenapsal ekonom, ale ilustrátorka, novinářka a spisovatelka, absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Teď před svátky vyšel třetí dotisk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zlatý oříšek

Štítky vzdělání, hudba, sport, věda, hobby, děti, ocenění, ořechy, tenista, Praha, soutěž, Česko, Olomouc, Tereza Valentová, Henry Stephen, nadané dítě, olympijské hry, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tenistka z Prahy a další talenti. Nadané děti dostaly ocenění Zlatý oříšek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.