Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražští záchranáři řešili loni nejvíce událostí v historii. Měli denně přes tři sta padesát výjezdů

Pražští záchranáři zveřejnili statistiky za uplynulý rok. Během roku 2021 přijali dispečerky a dispečeři pražské záchranky téměř 210 tisíc volání na tísňových linkách a posádky řešily v metropoli přes 127 500 událostí, což znamená meziroční nárůst o 11 procent. Při zásazích zdravotníci ošetřili přes 126 tisíc pacientů. Počet událostí i ošetření je nejvyšší za celou historii pražské záchranky.

Záchranáři za sebou mají rekordní rok

Podle samotných záchranářů se na vysokých číslech zásahů a ošetření výrazně podepsaly jarní a podzimní vlna onemocnění covid-19. S potvrzeným covidem nebo s vážným podezřením na tuto nemoc záchranáři ošetřili a transportovali do nemocnic 16 tisíc pacientů.

„Kolegyně a kolegové podali v loňském roce mimořádný výkon, a to co do rekordního počtu zásahů, tak i jejich náročnosti vzhledem k trvajícím protiepidemickým opatřením a nutnosti používat zvýšené stupně ochrany. Díky jejich nasazení zůstala záchranná služba v hlavním městě plně dostupná a také v letošním roce se mohou naši pacienti spolehnout, že jim budeme k dispozici, když nás budou potřebovat,“ říká ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch.

„Výjezdové skupiny zdravotnických záchranářů řešily samostatně přes 106 tisíc událostí, k více jak 12 tisíc případů vyrážely výjezdové skupiny s lékařem. Letečtí záchranáři vzlétli k 862 událostem. Přes 8 tisíc událostí řešily výjezdové skupiny spolupracujících organizací,“ doplnila další čísla mluvčí záchranářů Jana Poštová.

(NE)OBYČEJNÍ: Záchranka je pro mě srdcovou záležitostí, říká mluvčí Jana Poštová

Jana Poštová je rodilá Pražačka, vyrůstala v Modřanech, studovala zdravotnickou školu 5. května a teď pomáhá zachraňovat životy našich blízkých v hlavním městě. Je totiž záchranářka. Dvakrát nebo třikrát do měsíce slouží na dispečinku záchranářů...

Pády, popáleniny i porody

Za průměrný den přijala záchranka přibližně 575 tísňových volání a řešila téměř 350 událostí. Obvykle bývá nejrušnějším měsícem prosinec, v roce 2021 to však byl listopad, který se dostal do čela kvůli podzimní vlně covidu. V listopadu zdravotníci vyjížděli k téměř 12 tisícovkám událostí. Tradičně nejnáročnější Silvestr byl naopak jedním z nejklidnějších za poslední roky.

Kvůli úrazům zasahovali pražští záchranáři u 20 tisíc pádů a dalších běžných úrazů, u 2 tisíc dopravních nehod, ale také u 282 pacientů se závažnou popáleninou. „Ve 328 případech vyjížděly posádky k bezprostředně hrozícímu porodu, z toho v 54 případech se miminko podívalo na svět ještě před příjezdem do nemocnice,“ doplnila Poštová.

Více než 700 pacientů bylo v roce 2021 nalezeno ve stavu klinické smrti a bylo nutné zahájit oživování, u téměř poloviny z nich se podařilo obnovit na místě funkční oběh a dopravit je do nemocnice k další intenzivní péči.

Ohodnoť článek

Foto ZZS HMP

Štítky záchranáři, výjezdy, statistika, Praha, pacient, COVID-19, nemocnice, Petr Kolouch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři řešili loni nejvíce událostí v historii. Měli denně přes tři sta padesát výjezdů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.