Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový vodní prvek pod žižkovskými schody. Bude provokativní a zároveň pokorný

Výhercem soutěže o podobu vodního prvku pod žižkovskými schody se stal sochař Adam Kovalčík, který ve svém návrhu propojil svůj vztah k Žižkovu a vzpomínku na původní pumpu, která pod schody dříve stávala. Budoucí pumpě nebude chybět pitná voda, přičemž v létě bude plnit ochlazovací funkci. O výherci soutěže rozhodla rada třetí městské části v prosinci roku 2021.

Vodní prvek má doplnit typickou žižkovskou atmosféru

Obyvatelé i návštěvníci Prahy 3 se mohou těšit na nový vodní prvek, který se objeví pod žižkovskými schody na konci Rokycanovy ulice. Novinku podle svého vítězného návrhu vyhotoví sochař Adam Kovalčík, který porazil čtyřiadvaceti umělců s konkurenčními projekty.

Soutěž vyhlásila třetí městská část v květnu roku 2021, výběr výherce tak trval sedm měsíců. Cílem bylo nalézt návrh vodního prvku, který by doplnil atmosféru starého Žižkova. Celý projekt vznikl v rámci programu Umění pro město.

Dům Radost má projít rekonstrukcí za miliardu. Odborníci proti přestavbě protestují

Tři desítky odborníků a akademiků protestují proti plánované přestavbě funkcionalistické budovy bývalého Všeobecného penzijního ústavu na náměstí Winstona Churchilla na pražském Žižkově. V otevřeném dopise žádají ministra kultury Martina Baxu...

Okouzlení ze staré pumpy a vzpomínky na Žižkov

K projektu přistupuji se dvěma osobními pocity. Prvním je vztah k Žižkovu. Studoval jsem zde Střední Uměleckoprůmyslovou školu a mám ho tedy kromě studií spojený především s bohatým nočním životem. Druhým je okouzlení z podoby pumpy, která na místě pod žižkovskými schody dříve byla,“ uvádí sochař Adam Kovalčík. Ve svém návrhu Kovalčík navrhl pumpy tak, že působí dojmem dvojitého vidění. „Praktická podoba pump vychází čistě z funkce, je oproštěna od zbytečných detailů, ozdob a bude proto působit  se svou výškou necelých 260 cm monumentálně a samozřejmě,“ doplňuje Kovalčík.

Shoda v porotě byla jednoznačná. Líbí se nám, že návrh dokázal být zároveň velmi neextravagantní a pokorný vůči svému prostředí, protože tohle místo má opravdu velmi výjimečnou atmosféru. Zároveň je to dílo provokativní svojí konceptuální jednoduchostí,“ řekl o nápadu Kovalčíka předseda výboru pro územní rozvoj Prahy 3 Matěj Michalk Žaloudek (Zelení).

Trojka se kromě samotné dvojité pumpy zaměří i na okolí kolem této plánované novinky. Pod schody by se například měla objevit dlažba z klasické pražské mozaiky, tedy dlažby z kostek. Projekt by měl být realizován v roce 2023 a bude probíhat v rámci revitalizace celé Táboritské ulice, včetně opravy schodiště.

Náměstí Bratří Synků se dočká obnovy. Praha hledá architekty

Náměstí Bratří Synků v pražských Nuslích se dočká obnovy. Magistrát chystá na příští rok urbanisticko-architektonickou soutěž, z níž vzejde nová podoba náměstí. Spolu s ním bude obnovena také přilehlá část Otakarovy ulice. Úpravy si žádá...

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 3

Štítky pumpa, voda, soutěž, architektura, Praha 3, Praha, schodiště, Žižkov, projekt, městská část, vztah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový vodní prvek pod žižkovskými schody. Bude provokativní a zároveň pokorný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.