Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Před čtvrt stoletím se Václav Havel podruhé oženil. Na Žižkově si vzal Dagmar Veškrnovou

Tři desetiletí stála po boku dramatika, disidenta a posléze prezidenta Václava Havla jeho manželka Olga. V roli první dámy si získala velkou oblibu veřejnosti, soustředila se hlavně na činnost ve Výboru dobré vůle. Zemřela po těžké nemoci v lednu 1996. O rok později se Havel znovu oženil. Veřejnosti utajená svatba s herečkou Dagmar Veškrnovou, s níž Havel zůstal až do své smrti v prosinci 2011, se konala 4. ledna 1997 na radnici Prahy 3 na Havlíčkově náměstí na Žižkově.

Dagmar Veškrnová byla oblíbenou herečkou díky desítkám divadelních, filmových a televizních rolí. O jejím vztahu s prezidentem se veřejnost dozvěděla v listopadu 1996, kdy se starala o Havla po operaci, při které mu lékaři odebrali část pravé plíce. Havel s Veškrnovou, která přijala jméno Havlová, uzavřeli sňatek na žižkovské radnici v Praze 3.

Slavnostní akt byl přísně soukromý a do poslední chvíle bedlivě utajován. Zúčastnili se ho pouze jako svědci herci Jan Tříska a Táňa Fischerová společně s dcerou nové první dámy státu Ninou.

Po svatbě obliba Havlové klesla a ta si jen pomalu získávala sympatie veřejnosti zpět. Výrazně jí v tom pomohlo, když na jaře 1998, rok a čtvrt po svatbě, neúnavně pečovala o vážně nemocného manžela. Postupně se stala oblíbenou i uznávanou první dámou, a to i díky působení v Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky lidé, prezident, 4. ledna, svatba, Havel, Veškrnová, Žižkov, Praha, Václav Havel, Dagmar Havlová, herec, první dáma, Havlíčkovo náměstí, Jan Tříska, Taťana Fischerová, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Před čtvrt stoletím se Václav Havel podruhé oženil. Na Žižkově si vzal Dagmar Veškrnovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.