Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lidé nerespektovali zákaz pyrotechniky. Pražské služby uklízejí po novoročních oslavách

Zákaz pyrotechniky pomohl s úklidem centra Prahy, přesto ho však lidé ne vždy dodržovali. Například na Václavském náměstí kolem půlnoci odpalovaly pyrotechniku desítky lidí. Pracovníci Pražských služeb však mají oproti jiným novoročním úklidům méně práce, nižší tak budou i náklady. Řekl to Zdeněk Záluský z Pražských služeb, který na práci dohlíží.

Lidé na Václavském náměstí nerespektovali zákaz pyrotechniky

Letošní oslavy v centru Prahy byly klidnější kvůli epidemii a s ní spojeným protikoronavirovým opatřením, do české metropole přijelo výrazně méně turistů než v dřívějších letech. Podobu oslav ovlivnila i městská vyhláška, která zakazuje například v pražské památkové rezervaci odpalovat zábavní pyrotechniku. I když především kolem půlnoci lidé na Václavském náměstí zákaz nerespektovali, zbylo po oslavách méně odpadu.

„Je to evidentně klidnější, jednoznačně pomohla vyhláška v souvislosti se zákazem pyrotechniky. I odpadu je méně, odhadujeme tak 15 až 20 tun, oproti klasickým novoročním úklidům je to zhruba 50 procent," poznamenal Záluský.

Záchranáři vyjížděli při silvestrovských oslavách víc než čtyřistakrát. Jeden člověk přišel o část ruky

Pražští záchranáři zasahovali na silvestra a v prvních hodinách Nového roku u 421 událostí, z toho 31 přímo souviselo s novoročními oslavami. Proti loňsku, kdy platila přísná protiepidemická opatření, je to nárůst. Z dlouhodobého hlediska šlo o...

O úklid se stará osmdesát lidí

Díky klidnějším oslavám mohly první uklízecí stroje na Václavské a Hradčanské náměstí vjet již hodinu po půlnoci, původní plán počítal se začátkem ve tři hodiny ráno. V pět hodin ráno na strojní úklid navázalo asi padesát pracovníků, kteří mají k dispozici 20 kusů doprovodné techniky, jako jsou například komunální vysavače.

Za úkol mají odstranit následky silvestrovského veselí z Václavského a Staroměstského náměstí, Karlova mostu nebo Nerudovy ulice a z Hradčanského náměstí. Uklízet budou i i ve vedlejších ulicích historického centra. Celkem se Pražské služby musí postarat na pravém břehu Vltavy o plochu o výměře 133 tisíc metrů čtverečních a na levém břehu o necelých 41 tisíc metrů čtverečních. Hotovo by mohlo být při ranní směně, tedy asi do druhé hodiny odpolední. Včetně řidičů a dalších pracovníků se do uklízení zapojí asi 80 lidí.

Náklady na klasický novoroční úklid z předešlých let byly kolem milionu korun, letos by částka měla být podle Záluského asi poloviční. Záleží například na množství odvezeného odpadu. Loni kvůli zákazu nočního vycházení se novoroční úklid nekonal vůbec. U Pražských služeb si ho objednává hlavní město prostřednictvím své organizace Technická správa komunikací (TSK).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Gabriel

Štítky zábava, policie, oslavy, úklid, Nový rok, Praha, Pražské služby, pyrotechnika, slavnost, Václavské náměstí, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Hradčanské náměstí, Pražská památková rezervace

Lidé nerespektovali zákaz pyrotechniky. Pražské služby uklízejí po novoročních oslavách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.