Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prvním letos narozeným miminkem v Praze je holčička Eleanor. Na svět přišla osmnáct minut po půlnoci

Prvním dítětem narozeným v Praze v roce 2022 je Eleanor, která přišla na svět osmnáct minut po půlnoci. Narodila se ve Fakultní nemocnici na Bulovce přirozenou cestou. Do jedné hodiny ráno se v Praze narodily ještě další dvě holčičky.

Malá Eleanor není prvním narozeným miminkem v Česku. Minutu po začátku roku 2022 se narodil například v karlovarské nemocnici chlapeček Ondřej. Půjde tak zřejmě o první narozené dítě v Karlovarském kraji v letošním roce a bude i mezi prvními novorozenci v České republice. Minutu po půlnoci se narodila rovněž také Nela v písecké nemocnici.

Finanční dar je minulostí

Od loňského roku pražský magistrát nedává rodičům dětí narozených na Nový rok, které mají v metropoli trvalé bydliště, finanční dar. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla nejspíš v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého.

Do roku 2000 dostávalo obnos pouze první miminko, později všechny děti narozené na Nový rok. Do roku 2005 byl dar 10 tisíc korun, v dalších letech 15 tisíc korun. Loni se za první den narodilo 27 dětí, 14 chlapců a 13 dívek. Místo peněžního daru mají rodiče obdržet pamětní list a pamětní minci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv redakce

Štítky Praha, Fakultní nemocnice na Bulovce, porod, porodnice, Nemocnice Na Bulovce, Česko, Karlovarská krajská nemocnice, Pražský magistrát, Ludvík Černý, Karlovarský kraj

Prvním letos narozeným miminkem v Praze je holčička Eleanor. Na svět přišla osmnáct minut po půlnoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.