Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Okolí nádraží v Uhříněvsi se promění, radnice nyní hledá architekty

Radnice Prahy 22 vybere v červnu příštího roku vítěze architektonicko-urbanistické soutěže na proměnu okolí nádraží v Uhříněvsi. Zahájení stavby je pak naplánováno na červen 2024 a trvat by měla rok. Zájemcům o účast v soutěži dnes končí termín odevzdání portfolií s žádostí o účast. Budou vyhodnoceny začátkem ledna 2022 a následně se uskuteční prohlídka místa a projednání s veřejností. Co se v okolí nádraží konkrétně změní, bude jasné po skončení soutěže.

Praha 22 viní exstarostu ze zneužití pravomoci a poškozování majetku. Vykonstruované, hájí se

Městská část Praha 22 podala trestní oznámení na bývalého starostu Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní) kvůli tomu, že loni podepsal změny v dodatku smlouvy na stavbu domu pro seniory ohledně navýšení ceny výstavby. Radnice v tiskové zprávě dnes...

"Uhříněves je jedna z nejvíce postižených lokalit Prahy tranzitní dopravou. Naší snahou je vrátit jí její lokální charakter. Revitalizace okolí nádraží a vznik přestupního dopravního uzlu odráží důraz, který klademe na MHD. Očekáváme nadčasové řešení. Cílem je mít vizi pro celé území v okolí nádraží a železniční tratě z obou stran kolejí," uvedl radní Štěpán Zmátlo (KDU-ČSL).

Cílem soutěže je urbanisticky propojit nesourodé městské struktury, ale také dopravní vztahy a vazby. To znamená například vyřešit propojení železnice s autobusy MHD, parkování nebo zapojení cyklodopravy. Vzniknout by tak měl nový dopravní terminál. Vítěz navrhne rozmístění mobiliáře a dalších prvků veřejného prostranství a zabývat se bude také chybějícími veřejnými toaletami. Do plánu budou muset architekti zahrnout rovněž potřeby místních obyvatel.

Městská část vyhlásila urbanisticko-architektonickou soutěž na obnovu okolí nádraží letos v listopadu. Hodnocení portfolií zájemců o soutěž se uskuteční v pátek 7. ledna 2022 a následně se 27. ledna uskuteční prohlídka soutěžního místa, spojená se setkáním s obyvateli formou kulatých stolů. Koncepty budou muset účastníci odevzdat v březnu a do 9. června 2022 finální návrhy, z kterých odborná porota vybere vítěze. Termín pro vyhotovení projektu vítězem byl stanoven do prosince 2023.

Na proměně radnice spolupracuje mimo jiné s Českými drahami, Správou železnic nebo organizací Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Uhříněves se nachází na jihovýchodním okraji Prahy a prochází tudy železniční trať z Prahy na Benešov a České Budějovice. Zajíždějí tam kromě dálkových také příměstské vlaky linky S a městskou částí projíždějí příměstské autobusy směrem na Říčany u Prahy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikipedia (ŠJú)

Štítky ČR, správa, architektura, stavby, Praha, soutěž, Uhříněves, městská hromadná doprava, železnice, KDU-ČSL, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Okolí nádraží v Uhříněvsi se promění, radnice nyní hledá architekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.