Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Prahy přijede oslavit příchod nového roku až šedesát tisíc lidí. Připraveni jsou záchranáři i policisté

Do hlavního města by na silvestra mohlo podle městské firmy Prague City Tourism (PCT) dorazit na 60 tisíc návštěvníků, což je výrazně méně než v době před pandemií covidu-19. Sdělila to mluvčí PCT Klára Malá. Přestože lidí bude v ulicích zřejmě méně, připraveni jsou i záchranáři, kteří postaví velký stan na Václavském náměstí, policie a strážníci. Na poslední letošní noc se připravují i kluby, kina, divadla nebo restaurace. Konat se nebude novoroční ohňostroj. Lidé musí všude dodržovat nařízení proti pandemii covidu-19. Od loňska pak platí zákaz používání pyrotechniky.

V ulicích budou policisté i záchranáři

„Vzhledem k nové variantě omikron jsou další tři měsíce opět pro cestovní ruch dost nejisté. Kolem Vánoc jezdí běžně do Prahy okolo 700 tisíc lidí, tento rok odhadujeme, že to bude celkem okolo 200 tisíc turistů," uvedla Klára Malá.

Na pořádek v ulicích dohlédne státní i městská policie. Podle mluvčího pražských policistů Jana Daňka policie konkrétní opatření ještě dolaďuje. „Ve čtvrtek je zveřejníme," řekl.

Hlídky do ulic vyšlou strážníci. „Kromě strážníků z obvodních ředitelství do něj budou zapojeni také strážníci poříčního útvaru s lodí a z celoměstského hlídkového útvaru s úkoly v MHD," uvedla mluvčí městské policie Jiřina Ernestová. Strážníci budou dohlížet na dodržování veřejného pořádku, občanského soužití a používání pyrotechniky.

Připravena bude také záchranná služba. „Poprvé po 16 letech nebude na Václavském náměstí přistaven Golem, ale náhradou za něj tam bude postaven stan. Přestože loni nebyl nápor takový jako v předešlých letech, jsme na něj připraveni," řekl mluvčí pražské záchranné stanice Jana Poštová.

Na Václavském náměstí budou dvě posádky včetně lékaře a další dvě potom budou na Staroměstském náměstí. V pohotovosti bude rovněž koordinační vůz, který bude spolupracovat s policií a strážníky.

FOTO: Při silvestrovských oslavách v Praze bylo zraněno šest labutí. Jedna zemřela

Loučení se starým rokem a vítání toho nového je tradičně spojeno s odpalováním zábavní pyrotechniky. Jinak tomu nebylo ani o uplynulém silvestru. Některým volně žijícím zvířatům v Praze se však silvestrovské oslavy staly osudnými.

Silvestr v Praze. Dva lidé v poutech, deset ztracených psů a porušování zákazu pyrotechniky

Během silvestrovské noci strážníci v Praze zjistili 183 porušení krizových opatření, z nichž 17 případů řešili uložením pokut v celkové výši 8 800 korun, 19 porušení oznámili správnímu orgánu a ostatní řešili domluvou. Dále pak zjistili 28...

Vltavu bude hlídat Vodní záchranná služba, oficiální ohňostroj nebude

Na Vltavě bude hlídkovat Vodní záchranná služba českého Červeného kříže. „Bude k dispozici na vodě s našim hlavním zásahovým člunem a čtyřmi záchranáři, kteří budou připraveni zasahovat přímo ve vodě," uvedl předseda pobočného spolku Daniel Vičan. Člun bude vybaven radarem, sonarem a kompletními záchrannými prvky včetně pomůcek k záchraně při poranění páteře.

V Praze je od loňska zakázáno používat na vybraných místech pyrotechniku. Patří mezi ně památková rezervace, přírodní parky a chráněná území, okolí vodních toků a ostrovy, přehrady a hráze. Zákaz platí i v okolí trojské zoo a domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení.

Obyvatelé a návštěvníci Prahy mohou na silvestra zajít do divadla, kina nebo hudebních klubů. Případně se mohou svézt v rámci silvestrovské párty na parníku nebo zajít na večírek do některé z pražských restaurací. Z epidemiologických důvodů je snížena kapacita akcí a lidé na nich musí dodržovat protiepidemická nařízení.

Oproti minulým letům, se přivítání nového roku 1. ledna 2022 v Praze obejde bez ohňostroje nebo promítání na budovy, tzv. videomappingu. Kvůli pandemii covidu-19 se magistrát rozhodl, že akci pořádat nebude. Současné vedení města v uplynulých letech upustilo od pořádání ohňostroje a nový rok město vítalo zmíněným videomappingem. Vítání nového roku se nekonalo ani před rokem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky policie, zdraví, turistika, zábava, silvestr, Praha, nový rok, COVID-19, pandemie, Václavské náměstí, Pražská informační služba, Jan Daněk, Červený kříž, Vltava, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Do Prahy přijede oslavit příchod nového roku až šedesát tisíc lidí. Připraveni jsou záchranáři i policisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.