Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoce u samoživitelů bývají skromné. Za padesátikorunu uvaří pro celou rodinu

Vánoce jsou obdobím radosti, ale často také velkých výdajů. Pro rodiny samoživitelů je mnohdy o to více náročnější ušetřit na dárky, ale také cukroví a štědrovečerní večeři. Tyto Vánoce jsou navíc ovlivněny růstem cen a situací kolem covid-19. Podle průzkumu Klubu svobodných matek a STEM/MARK se tak tři čtvrtiny samoživitelů cítí být aktuálním zdražováním existenčně ohroženy. To, co musí samoživitelé řešit nejčastěji, jsou chybějící finance na potraviny (87 %), bydlení (29 %) a aktuálně i energie (53 %).

50 korun na jídlo

Priority jsou pro rodiče samoživitele jasné – mít kde bydlet a co jíst, vše ostatní se řeší až za pochodu. Musí plánovat výdaje kdykoliv během roku, a výkyvy v období Vánoc a dalších svátků jsou o to náročnější.

Především o Vánocích je pro rodiče samoživitele velmi obtížné nesplnit přání svých dětí. Podle průzkumu Asociace neúplných rodin za vánoční dárky utratí 36 procent samoživitelů do dvou tisíc korun. Někteří rodiče se však přiznali, že utratí maximálně tisícikorunu, jiní ale na Vánoce nemají peníze žádné. Pro srovnání – jak ukazují výzkumy agentury Ipsos, útrata Čechů za všechny vánoční nákupy činí v průměru 12 700 korun, přičemž třetina jich za Vánoce utratí více než loni, půlka zhruba stejně.

Další z výdajů je štědrovečerní večeře a cukroví, které nejsou rozhodně samozřejmost. Samoživitelé navíc nejčastěji řeší úspory právě na jídle a provozu domácnosti. „Sólo rodiče si mnohdy musí vystačit s 50 korunami na uvaření plnohodnotného jídla pro celou rodinu. Právě proto patří finanční příspěvek na nákup potravin mezi ty nejčastější žádosti, které dostáváme,” přibližuje nelehkou situaci rodin Dana Pavlousková, ředitelka a zakladatelka Klubu svobodných matek.

Nekonečný boj

Podle Klubu svobodných matek až 40 % sólo rodičů není aktuálně schopno nic ušetřit nebo se dostává v rámci rodinného rozpočtu do mínusu. Jedna čtvrtina byla nucena situaci řešit půjčkou, na více než desetinu byla uvalena exekuce. Přesto jsou lepší časy v nedohlednu, a samoživitelé si uvědomují, že horší období je teprve před nimi.

„Největší vlna zdražování teprve přijde, po zvýšení cen energií poletí nahoru vše. Letošní svátky jsou tak pro hodně rodin skromné, až velmi smutné,” potvrzuje maminka Renata. „Ze žádostí o pomoc, které naší organizaci přicházejí, je cítit zoufalství. Komu se podařilo po koronavirové krizi stabilizovat svou situaci, tak se ocitá opět pod tlakem, tentokrát v důsledku plošného zdražování. Začíná to být nekonečný boj,“ dodává Pavlousková.

Každá pomoc se počítá

Nejvíce současné zdražování pociťují samoživitelé na jídle, kde se reálně zkusili uskromnit tři čtvrtiny z nich. Dalším významně rostoucím výdajem je provoz domácnosti, kde se snaží ušetřit tři pětiny samoživitelů. Právě výdaje za stravu a bydlení představují zátěž také v případě bezprostředních nákladů, kdy je mezi samoživiteli zhruba třetina těch, kterým nestačí peníze na dobrou stravu nebo mají neúnosné výdaje na bydlení.

Proto Klub svobodných matek soustředí svou pomoc právě na tyto oblasti. Nově i s podporou společnosti Wolt, která se rozhodla Klub spolu s dalšími čtyřmi neziskovými organizacemi podpořit. „Téma rodičů samoživitelů rostlo v posledním pandemickém roce stále více na významu, tím spíše kvůli aktuálnímu zdražování. Proto jsme rádi, že se nám podařilo spojit síly s Woltem a rozšířit možnosti pomoci,” komentuje Dana Pavlousková.

„V rámci naší vánoční pomoci se ukazuje, že si lidé uvědomují nelehkou situaci rodin samoživitelů, přičemž právě na ně se vybrala zatím nejvyšší částka. Již nyní tak víme, že budeme moct podpořit 200 rodin a doufáme, že na konci sbírky to bude ještě více. Zároveň jsme již nyní z vlastní iniciativy rozvezli některým rodinám obědy a balíčky s potravinami, kosmetikou a hračkami. K dalším rodinám se podpora dostane na konci ledna,” říká Jan Foret, ředitel českého Woltu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Vánoce, děti, rodiče, samoživitelé, Praha, rodina, jídlo, koronavirová krize, Ipsos, Wolt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vánoce u samoživitelů bývají skromné. Za padesátikorunu uvaří pro celou rodinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.