Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zbytečný rozmar, který do 21. století nepatří. Praha zakázala koňské povozy

Praha přestane podporovat provoz koňských povozů. První den v roce 2023 budou zrušena stanoviště pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce. Pražští radní v pondělí schválili změnu tržního řádu. Úprava reaguje mimo jiné na kampaň Kůň není stroj, která upozornila na nevhodné podmínky, kterým musí koně ve městě čelit.

Praha se inspirovala v zahraničí

Praha se od 1. ledna 2023 připojí k městům jako jsou Paříž, Londýn, Oxford, Barcelona, Řím, Montreal či Chicago a do budoucna omezí provoz koňských povozů v centru města skrze zrušení stanovišť na Staroměstském náměstí a ve Stromovce. „Termín zrušení od roku 2023 má zajistit možnost diskuse s provozovateli kočárů a případné nalezení nového domova pro zvířata,“ vysvětlil pozdní termín zrušení stanovišť radní Jan Chabr (TOP 09).

„Jsem rád, že Praha se inspirovala v zahraničí a po vzoru jiných měst rozhodla o zrušení tržních míst. Nejde o úplný zákaz koňských povozů ve městě, ale o zrušení dvou stanovišť na veřejných prostranstvích. Reagujeme tím na postupnou změnu postoje české společnosti k ochraně zvířat. Po zákazu kožešinových farem, klecových chovů slepic a postupnému konci drezury divokých zvířat v cirkusech to vnímám jako další logický krok,“ říká radní Adam Zábranský (Piráti).

Zbytečný rozmar, který do 21. století nepatří

„Zastávám názor, že využívání zvířat pro zbytečný lidský rozmar by již nemělo být v 21. století tolerováno. Proto jsem loni i v reakci na kampaň Kůň není stroj přinesl na Radu hlavního města Prahy návrh omezit koňské povozy v centru Prahy. Tato turistická ‚atrakce‘, která je provozována na úkor zdraví a spokojenosti zvířat, nemá v Praze co dělat! A já jsem rád, že ke stejnému názoru nakonec dospěla i rada města. Moc dobře vím, že to není největší problém, který je spojen se zvířaty, ale i tento drobný krok má silnou symboliku a ukazuje, že nám nejsou životní podmínky zvířat lhostejné a záleží nám na nich,“ říká ke koňským povozům předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Jedná se o historický moment,“ radují se členové Hlasu zvířat

Proti stanovištím pro koňské povozy v Praze několik let bojovali iniciátoři kampaně Kůň není stroj ze spolku Hlas zvířat. Její součástí je petice s téměř 12 tisíci podpisy, která upozorňovala na problematičnost koňských povozů ve městě. Koně jsou totiž vystaveni znečištění vzduchu, nevhodným teplotním podmínkám a povrchu vozovek, který není uzpůsoben pro jejich chůzi.

„Petici podepsalo téměř 12 tisíc občanů. Vážíme si každého z vás! Děkujeme! Jedná se o historický moment. V roce 2020 se nám podařilo novelizovat trestní zákoník a zpřísnit tresty za týrání zvířat, kriminalizovat množírny zvířat a vznikl nový druh trestu zákaz držení a chovu zvířat. Tím jsme se dostali mezi státy s nejpřísnější trestněprávní legislativou na světě. Dnes se nám podařilo s účinností od 1. ledna 2023 zakázat nabízení a prodej projížďky koňskými povozy v centru Prahy. Naše práce nekončí, stále pracujeme na záchraně zvířecích životů a změně další legislativy v oblasti ochrany zvířat,“ uvedli zástupci Hlasu zvířat.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kůň není stroj

Štítky povozy, koně, Kůň není stroj, zákaz, Praha, Staroměstské náměstí, Stromovka, TOP 09, Paříž, Londýn, Řím, Jan Chabr, Chicago, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Zbytečný rozmar, který do 21. století nepatří. Praha zakázala koňské povozy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.