Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražská vědkyně podala nemocnému kotěti hormon pro lidi. Kotě se uzdravilo

Nový postup při léčbě kotěte úspěšně vyzkoušela vědkyně Martina Načeradská z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Půlročnímu kocourovi, který trpěl nedostatkem růstového hormonu, podala růstový hormon pro léčbu dětí. Kotě se poté uzdravilo. O postupu ve čtvrtek ráno informovala mluvčí ČZU Karla Mráčková. Studii o léčbě publikoval časopis Frontiers in Veterinary Science a slouží tak k inspiraci dalším odborníkům.

Prvenství vědců z České zemědělské univerzity v Praze

Veterinářka Načeradská se s nemocným kotětem setkala ve své ordinaci na semináři, při kterém se vyšetřují kočky z útulku. Kocour vážil pouze 700 gramů, třikrát méně než byl měl mít ve svém tehdejším věku. Vedle nedostatku růstového hormonu trpěl i ušním svrabem a onemocněním horních cest dýchacích.

„Po zjištění, že má prakticky neměřitelně nízký parametr IGF 1 v krvi, nám bylo jasné, že mu musíme dodat růstový hormon. Rozhodli jsme se nasadit rekombinantní růstový hormon. Kočku takto zatím nikdo neléčil, a tak jsme jako první na světě podávali růstový hormon, který se využívá u dětí se stejnou poruchou,“ sdělila vědkyně Martina Načeradská, která působí na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze.

Pražská zoologická zahrada přivítá v březnu dva luskouny z Taipeie

„Zvíře čtvernohé, as jako naše kuna dlouhé a nízké, které z omylu na sebe obléklo kabát rybí.“ Tak nějak popsal v roce 1854 novinář a politik Eduard Grég luskouna. A právě zmíněné výjimečné zvíře bude od března chovat pražská zoologická zahrada....

Veterináři počítali spíše s pozitivy

Veterináři kocourovi hormon aplikovali dvakrát měsíčně. „Terapie byla nasazena podle pediatrické dávky, kterou jsme přepočítali na váhu kotěte. Jsem moc ráda, že tato experimentální metoda kocourovi pomohla, zachránila mu život. Samozřejmě jsme nevěděli, jestli nebude nějaká nežádoucí reakce, ale dalo se předpokládat, že pozitiva léčby budou převládat nad případnými riziky,“ vysvětlila veterinářka.

Netflix vás naučí meditovat a splní vám tři přání, HBO GO přiblíží diskriminaci žen ve vědě

Okurková sezóna na Netflixu a HBO GO započala. Většina z hrstky nových snímků a seriálů ani nestojí za zmínku. I tak se ale objevili tři stateční bojovníci, kteří se bijí na poli dokumentů či animovaných filmů.

Záchrana života skončila adopcí

Úspěch léčby se nicméně prokázal rychle. Kotě dospělo do stavu, který odpovídal jeho věku a prořezaly se mu trvalé zuby. V osmi měsících už byl kocour zcela zdravý, během léčby odborníci zaznamenali jen mírně zvýšenou hladinu jaterních enzymů, která se však po ukončení léčby vrátila do normálu. Načeradská kocoura nakonec adoptovala. Nadále sleduje jeho zdravotní stav, zvířeti se však daří dobře. „Je to šťastná a zdravá chlupatá pětikilová koule,“ poznamenala úspěšná vědkyně.

Pokud by kocour léčbou neprošel, pravděpodobně by zemřel. Porucha nevede jen k trpasličímu vzrůstu, ale negativně dopadá, především u psů, i na ledviny. Ty se nedovyvinou a zvířatům hrozí záchvaty hypoglykemie. „U poruch růstového hormonu obvykle nefunguje imunitní systém. I tento kocourek měl extrémně zvýšené leukocyty, trpěl infekcí. Takový stav zvíře obvykle nepřežije,“ dodala Načeradská.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veterinární ordinace MVDr. Martiny Načeradské

Štítky věda, léčba, hormon, kotě, zvíře, vědkyně, ČZU, Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, růstový hormon, Karla Mráčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská vědkyně podala nemocnému kotěti hormon pro lidi. Kotě se uzdravilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.