Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veterináři našli v autě v Praze živé ryby bez vody. Jde o týrání zvířat

Veterináři spolu s policií odhalili nelegální distribuci rybích výrobků na území Prahy a dalších krajů. Ve vozidle bez mrazicích a chladicích zařízení našli rybí produkty, ale také živé ryby bez vody, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Provozovateli hrozí pokuta až do 50 milionů korun.

Potraviny pochybného původu

Podle veterinářů přibývá případů, kdy se na sociálních sítích nabízí zdánlivě výhodné nákupy potravin pochybného původu, jako tomu bylo v tomto případě, kdy společně s policisty odhalili závažné přestupky.

„Akce byla uskutečněna na základě obdrženého podnětu upozorňujícího na podezřelé nabídky prodeje potravin na sociálních sítích. Automobil, kterým byly rybí produkty přepravovány, nebyl vybaven mrazícím ani chladicím zařízením a zejména u mražených potravin nebyly dodrženy stanovené teploty pro jejich uchovávání při přepravě a produkty byly již rozmražené,“ popsal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Přepravce neměl pro tuto činnost registraci u veterinářů.

Podle veterinářů jde o týrání zvířat

Ve vozidle našli uzené, solené a sušené rybí výrobky, které nebyly označené. „Nebylo tak možné zjistit datum použitelnosti či minimální trvanlivosti, produkty nebyly doprovázeny doklady o původu zboží. Byly proto kvalifikovány jako potraviny neznámého původu. Veterinární inspektoři produkty v celkovém množství 52 kilogramů na místě obarvili a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele,“ doplnil mluvčí.

Protože v automobilu našli veterináři také živé ryby bez vody, předali případ Úřadu městské části Praha 4. V této části bylo vozidlo kontrolované, veterináři provozovatele podezřívají z týrání zvířat.

V listopadu veterináři informovali o tom, že našli ve vietnamské tržnici SAPA v pražské Libuši dvě a půl tuny neoznačených zmrazených ryb a plodů moře. Provozovateli také hrozí pokuta 50 milionů korun. V naprosté většině ale ukládají pracovníci SVS pokuty o několik řádů nižší.

Tisíce kilogramů neoznačených potravin. Další prodejna v Sapě má problém

Není to tak dlouho, co jsme informovali čtenáře o kontrole zemědělské a potravinářské inspekce v Sapě, kde inspektoři navštívili restauraci s výrazně zanedbaným úklidem. Uplynul jen týden a veterinární správa společně s policií hlásí další problém...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky ryby, veterina, potraviny, zdraví, Praha, Státní veterinární správa České republiky, týrání zvířat, veterinární lékař, jídlo, Sapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři našli v autě v Praze živé ryby bez vody. Jde o týrání zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.