Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hydry na Čechově mostě budou chrlit vodu. Město připravuje rekonstrukci stavby

Sochy na Čechově mostě po letech ožijí podle původního záměru autora. Vedení hlavního města potvrdilo, že jediný ocelový obloukový most v Praze projde v následujících několika letech částečnou obnovou architektonické výzdoby, která jej přiblíží k původnímu návrhu a dodá slavnostnější ráz.

Při revitalizaci se dočkají modernizace svítidla veřejného a slavnostního osvětlení i bronzové sochy ženských světlonošů držících pochodně a také tříhlavých draků. Právě u nich budou obnoveny původní efektové systémy z dob vzniku mostu. Draci by měli v pravidelných intervalech chrlit proudy vody do říčního koryta, světlonoši zase držet pochodně s plápolajícím ohněm.

Střecha pražského hlavního nádraží se opraví. Místo parkoviště bude klidová zóna

Kompletní rekonstrukce zastřešení odbavovací haly včetně vytvoření klidové zóny místo současného parkoviště čeká novou halu pražského hlavního nádraží. Práce by měly začít v roce 2023 a trvat zhruba čtyři roky. Vedle toho pokračuje i rekonstrukce...

„Ačkoli je Čechův most nejkratším silničním pražským mostem, má pozoruhodnou uměleckou hodnotu. Revitalizace slavnostního a efektového vybavení podtrhne jeho estetické vnímání a panorama mostu bude ještě působivější. Zároveň to bude znamenat návrat ke starým časům a Pražané budou moci zavzpomínat na dobu, ve které první ocelový most přes Vltavu vznikal,“ řekl radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Čechův most je po proudu řeky jedenáctý most přes Vltavu v Praze. Spojuje náměstí Curieových na pravém břehu s nábřežím Edvarda Beneše na břehu levém. Je 169 metrů dlouhý a 16 metrů široký. Je to jediná takto velká ozdobená mostní konstrukce v Česku z období secese a patří mezi chráněné technické památky.

„Z dochovaných informací se zdá, že se uvažovalo o osazení soch potrubím pro rozvody vody a plynu. Zároveň je ale patrné, že se tento záměr nepodařilo realizovat. Dnes se chystáme tuto unikátní památku oživit a poskytnout všem nezapomenutelnou podívanou,“ dodal předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Praha, Čechův most, rekonstrukce, socha, Chabr, Vltava, Jan Chabr, Edvard Beneš, TOP 09, Tomáš Jílek, Technologie hlavního města Prahy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hydry na Čechově mostě budou chrlit vodu. Město připravuje rekonstrukci stavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.