Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V poštovních skladech se hromadí zásilky z třetích zemí kvůli proclení. Nejde jen o balíčky z Číny

Ve skladech České pošty se hromadí tisíce zásilek ze zemí mimo EU, které musí adresáti nově proclít a zaplatit DPH. Nejde jen o zásilky z Číny, ale například i z Velké Británie. Pro každou z nich je nutné podat elektronické celní prohlášení.

Od října i drobné zásilky ze zemí mimo Evropskou unii podléhají dani z přidané hodnoty a proclení. Podle mluvčího Matyáše Vitíka lidé ignorují výzvy České pošty k vyplnění formuláře a plné moci, aby se mohly zásilky proclít a dodat konečnému příjemci. Pošta po zmocnění vše potřebné zařídí. Bez součinnosti zákazníků ale tyto zásilky zpracovat a vyskladnit nemůže.

"Klienty informujeme už před příchodem zásilky do České republiky sms zprávou, že můžou očekávat zásilku a dále je žádáme o poskytnutí dat přes webový formulář, za což můžou získat také slevu. Také mohou Českou poštu zmocnit pro zastupování v celním řízení. V případě, že je zásilka již uložena v dočasném skladu a žádáme o zastupování, klient už na slevu nemá nárok,“ dodal manažer útvaru mezinárodní pošty Ondřej Kučera. Legislativa EU určuje povinnost proclít zásilky ze třetích zemí do 90 dnů.

Nezapomeňte na e-mail

Při objednávání zásilek ze třetích zemí je vhodné uvádět také e-mailovou adresu. Ta pak poslouží ke kontaktování adresáta. V současnosti má Česká pošta k dispozici e-mailovou adresu u 30 procent zásilek, zbytek adresátů je proto kontaktován dopisem.

Podle Vitíka je nutné, aby lidé reagovali na e-maily, sms a dopisy, které jim pošta zasílá, nejpozději do 20 dnů. "Z kapacitních prostorových důvodů nelze zásilky déle skladovat, nicméně lze lhůtu v odůvodněných případech prodloužit na žádost adresáta," dodal.

Od 1. října je DPH nově vyměřené i u drobných balíčků od hodnoty 0,1 do 150 eur (zhruba 3840 korun). Limit 45 eur pro osvobození dárkových zásilek od DPH zůstává, i u nich musí ale nově dojít také k proclení. Celní prohlášení může za adresáta učinit dopravce, k vyplnění celního formuláře s předvyplněnými údaji o zásilce adresáta pošta vyzve přes e-mail, SMS nebo dopis. Klíčové je uvést především hodnotu zásilky, výši poštovného, detailní popis zboží, případně i celní sazební zařízení, takzvaný HS kód. Pošta po zmocnění zajistí celní řízení a odvede DPH.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, Británie, Čína, pošta, clo, Česká pošta, Evropská unie, Velká Británie, Česko, Ondřej Kučera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V poštovních skladech se hromadí zásilky z třetích zemí kvůli proclení. Nejde jen o balíčky z Číny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.