Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Praze se otevřelo LGBT+ komunitní centrum. Lidé tu mohou být sami sebou, říkají iniciátoři

Spolek Prague Pride otevřel nové komunitní centrum pro LGBT+ lidi na adrese Železná 18 jen pár kroků od Staroměstského náměstí. Posláním spolku Prague Pride je utvářet bezpečné a respektující prostředí, ve kterém mohou být všichni sami sebou, bez ohledu na svou orientaci a genderovou identitu. Nové komunitní centrum se tak stává místem, které právě takové prostředí nabídne.

Nové centrum má spojovat lidi

Otevření nového komunitního centra proběhlo symbolicky v předvečer Dne lidských práv. Pásku přestřihl starosta MČ Praha 1 Petr Hejma (STAN) společně s radní pro oblast kultury Hanou Třeštíkovou (Praha sobě). „Vznikem LGBT+ komunitního centra se v Praze otevírá jedinečný prostor, v němž je vítán každý ve své jedinečnosti a kde se společnost nepolarizuje, ale spojuje. To vnímám jako obzvlášť potřebné a žádoucí v dnešní době, těžce zkoušené pandemií nebo sociálními konflikty,“ řekla Hana Třeštíková.

Spolek Prague Pride vznikl v roce 2010 za účelem organizování lidskoprávního festivalu, postupně se však jeho činnost rozrůstá o celoroční aktivity a projekty. Spolek Prague Pride je nevládní nezisková organizace, pro kterou je na prvním místě člověk a jeho lidská důstojnost. Respekt a rozmanitost jsou jeho základní hodnoty. Věří v sílu osobních příběhů, které spojují. Pomáhá LGBT+ lidem na cestě k jejich sebepřijetí a coming outu. Jedině společnost, která takové lidi zná, je totiž může plně přijmout v jejich rozmanitosti. Posláním spolku Prague Pride je utvářet respektující a bezpečné prostředí, ve kterém mohu být LGBT+ lidé sami sebou.

Komunitní centrum nabízí dva hlavní prostory, a to klubovnu a sál. Už dnes se v nově otevřeném centru koná první akce pro veřejnost, tou jsou Pride Voices, inspirativní a emocemi nabité příběhy lidí, kteří se nebojí vystoupit před ostatními a podělit se s nimi o zajímavé momenty svého života. Podle organizátorů jde o komunitní podobu oblíbené akce, kterou mohou návštěvníci znát z každoročního festivalu Prague Pride.

Centrum chystá celou řadu akcí

S ohledem na aktuální situaci se již další veřejné akce do konce roku v komunitním centru konat nebudou. „Již od ledna se ale mohou návštěvníci těšit na naše otevřené dny, kdy bude možné navštívit komunitní centrum každý čtvrtek mezi 15. a 21. hodinou. K využití bude vybavená místní Klubovna s knihovnou, PlayStation hrami, deskovkami a jukeboxem. Můžete si také jen přijít povídat s přáteli či ostatními návštěvníky komunitního prostoru,” láká ředitel festivalu Prague Pride a LGBT+ komunitního centra Tom Bílý.

V sále, který má kapacitu až 40 lidí, se bude konat celá řada nejen duhových akcí - přednášky, besedy, komponované večery, promítání, podpůrné skupiny a podobně. Akce bude pořádat Prague Pride a jeho programy, k dispozici však bude také dalším neziskovým organizacím a neformálním iniciativám. Víc informací najdou zájemci zde.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Prague Pride

Štítky LGBT, centrum, komunita, orientace, gender, Praha, komunitní centrum, Prague Pride, festival, Staroměstské náměstí, Hana Třeštíková, Den lidských práv, Petr Hejma, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se otevřelo LGBT+ komunitní centrum. Lidé tu mohou být sami sebou, říkají iniciátoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.