Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Provozovatelé odváží stánky ze Staromáku. Zoufalá situace, říkají

Provozovatelé vánočních trhů na Staroměstském náměstí během pondělí začali s demontáží stánků. Trhy v centru města skončily stejně jako v celé republice kvůli nařízení vlády víceméně dříve, než začaly. Provozovatelé teď sčítají ztráty, které chtějí vyrovnat kompenzacemi od státu.

Kompenzace? Nic zatím není na papíře

„Jsem nesmírně zoufalý ze situace, která se děje. Stejně tak jsou zoufalí naši partneři, výrobci i prodejci, kteří tu měli být. Moc nevíme, co máme dělat. Nejhorší je, že vidíme, co se ve městě každý den děje. Město je plné, všichni prodávají, konzumují a my nevíme, kde je v tom za logiku. Jaký je rozdíl mezi farmářským a vánočním trhem, kulturní akcí a nákupním centrem. Sám nevím, co mám dělat s tím, jak mě to zevnitř sžírá,“ řekl na dnešní improvizované tiskové konferenci přímo na Staroměstském náměstí Libor Votruba ze společnosti Taiko, která trhy v Praze provozuje.

Ve hře jsou nyní podle něho kompenzace, které vláda hodlá nabídnout trhovcům. „S vládou jsme se domlouvali na nějakých kompenzacích, ale pořád není nic na papíře. Nikdo vlastně neví, co bude. Říkají, že někteří dostanou devadesát procent nákladů, ale my nevíme, jak to myslí. Paní, co vyrábí perníčky, tak dostane zaplacenou mouku a vodu a to bude všechno? Do toho koukáme na to, jak ti, kteří obcházejí nařízení, tak vydělávají a nikdo to nekontroluje. Frustrace je obrovská. Přijdu si, že žiju v bezpráví,“ dodal Votruba. Podle něho dnes začalo odvážení stánků, které měly mít v nájmu trhovci. Na náměstí tak zůstane vánoční strom a betlém.

Náklady jdou do desítek milionů

„Trhovcům vracíme osmdesát procent nájmu, co zaplatili a zároveň sto procent plateb za služby,“ doplnil zástupce společnosti Taiko. Náklady na uspořádání trhů jdou podle Votruby do desítek milionů korun. „Dneska jsem mluvil například s pánem, který tady prodává leta kaštany. Má v tom 800 tisíc korun. To jsou takové částky, které si lidi často půjčují. Počítají s tím, že z toho, co vydělají, zaplatí úvěr a pak z toho zbytku žijí nějakou dobu,“ uzavřel Votruba.

Vánoční trhy na Václaváku pokračují dál jako kulturní akce. Svařák se prodává za 75 korun

Na Václavském náměstí i přes vládní zákaz pokračují vánoční trhy. Praha 1, která trhy spolupořádá, je povolila jako kulturní akci. Podle pořadatelů jsou dodržována všechna potřebná protiepidemická opatření. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti)...

Hlavní město mělo pro letošní rok připraveny adventní trhy na Staroměstském náměstí a náměstí Republiky, které měla provozovat společnost Taiko. Další trhy byly v menším měřítku připraveny na Mariánském náměstí, které organizoval přímo pražský magistrát, a prodávat zde své předměty měly výhradně neziskové organizace a chráněné dílny. Vládní rozhodnutí však koncem listopadu vystavilo stopku všem prodejcům, bez výjimky.

„Rozhodnutí vlády o zrušení konání venkovních vánočních trhů doslova ze dne na den je nehorázné vůči všem provozovatelům trhů i samotným stánkařům, kteří si zboží mnohdy zakoupili na úvěr. Je neskutečné, že je nechali ty stánky i postavit a teď je budou nutit je zase zbourat. Vláda musí nabídnout co nejrychleji adekvátní finanční kompenzace všem stánkařům,“ řekl před týdnem primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vláda, koronavirus, opatření, trhy, Praha, taiko, Staroměstské náměstí, vánoční trhy, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelé odváží stánky ze Staromáku. Zoufalá situace, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.