Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fiala bude třetím nejstarším premiérem v historii Česka. Připomeňte si jeho předchůdce

Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje na zámku v Lánech předsedu ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu novým premiérem. Slavnostní akt se uskuteční sedm týdnů po sněmovních volbách, ve kterých volební uskupení Spolu a Pirátů se STAN získala v dvousetčlenné dolní komoře 108 mandátů. Připomeňme si historická fakta o premiérech v Česku.

Sněmovna zhruba po měsíci obnovila svou činnost, poslanci složili slib

Poslanecká sněmovna obnovila svou činnost na dnešní ustavující schůzi, kterou tradičně zahájila státní hymna. Poslanci se v novém povolebním složení vrátili do jednacího sálu zhruba po měsíci. Jejich prvním úkonem bylo složení ústavou...

Fiala, kterému je 57 let, bude třetím nejstarším premiérem v historii samostatné ČR. Ve vyšším věku se funkce ujali jen Andrej Babiš (ANO), kterému bylo při obou jmenováních 63 let, a předseda úřednické vlády z let 2009 až 2010 Jan Fischer (58 let). Naopak jako nejmladší se stal v červenci 2004 premiérem Stanislav Gross (ČSSD), kterému bylo 34 let a devět měsíců. Bohuslav Sobotka (ČSSD) se stal předsedou vlády ve věku 42 let, Petru Nečasovi (ODS) bylo 45 let. Průměrný věk, kdy čeští premiéři nastoupili do funkce (Václav Klaus, Mirek Topolánek i Babiš jsou počítání dvakrát), je i se započtením Fialy zhruba 51,5 roku.

Klaus, Topolánek, Babiš

Jen tři politici se stali premiéry dvakrát. Prvním byl Klaus (ODS), jenž byl ministerským předsedou poprvé jmenován v červenci 1992 a podruhé o čtyři roky později. Druhým dvojnásobným premiérem byl Topolánek, jmenovaný do čela kabinetu v srpnu 2006 a v listopadu 2006. Třetím pak končící předseda vlády Babiš, který se stal premiérem poprvé v prosinci 2017 a podruhé v červnu 2018.

Nejdéle vládl Václav Klaus, který byl premiérem pět a půl roku. Necelé čtyři roky pak strávili v čele vlády Miloš Zeman (ČSSD), Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. Naopak nejkratší dobu byl předsedou vlády Jiří Rusnok (sedm měsíců a čtyři dny), jen o den více strávil v premiérské funkci Josef Tošovský. Mezi třemi premiéry vlád, označovaných za úřednické, vládl nejdéle Jan Fischer (rok a čtvrt).

Premiér - ekonom

Z 12 politiků, kteří dosud vedli vládu ČR, bylo pět z ČSSD, tři z ODS, tři nestraníci a jeden z ANO. Petr Fiala se tak stane čtvrtým premiérem z řad občanských demokratů.

Sedm z 12 dosavadních českých premiérů mělo ekonomické vzdělání, které většinou získali na pražské Vysoké škole ekonomické (Klaus, Tošovský, Zeman, Jiří Paroubek, Fischer, Rusnok), Babiš absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě. Vladimír Špidla je vystudovaný historik, Gross absolvoval už jako činný politik práva, Topolánek je původně strojní inženýr, Petr Nečas absolvoval fyziku na brněnské univerzitě. Sobotka vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity (MU) v Brně. Petr Fiala vystudoval češtinu a dějepis na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes MU), etabloval se ale jako politolog, je profesorem.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, vláda, Zeman, Fiala, Petr Fiala, ODS, Andrej Babiš, Miloš Zeman, Česko, Václav Klaus, ČSSD, Mirek Topolánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiala bude třetím nejstarším premiérem v historii Česka. Připomeňte si jeho předchůdce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.