Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Operátoři zcela pokryjí metro signálem LTE do konce roku

Pražské metro bude kompletně pokryté mobilním signálem LTE do konce letošního roku. Signál přitom bude nejen ve stanicích, ale i v tunelech. Jedinou výjimkou je stanice Jiřího z Poděbrad, která prochází rekonstrukcí a pokryta bude po jejím ukončení. V noci na dnešek zároveň mobilní konsorcium položilo poslední vyzařovací kabel signálu mezi stanicemi Rajská zahrada a Černý most.Vyplývá to z údajů operátorů.

"Přestává tak platit věta, že jsem v tunelu a vypadne mi signál," uvedl mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. V současnosti pokrývá signál sítí čtvrté generace LTE všechny stanice kromě šesti. Z toho stanice Střížkov, Prosek a Letňany na trase C a Rajská Zahrada a Černý Most na trase B budou pokryté během prosince.

Operátoři zároveň ve většině stanic zavedli i nejnovější technologii 5G. Ta v současnosti chybí ve zhruba deseti stanicích včetně těch šesti, kde v současnosti není ani LTE.

Smlouvu s konsorciem operátorů o provozu mobilních sítí v metru na 20 let schválila dozorčí rada pražského dopravního podniku v roce 2018. Za prvních deset let operátoři vyplatí DPP 120 milionů korun. Plánovaná nová linka D by se měla pokrývat signálem už při výstavbě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, internet, metro, Praha, operátor, Jiří z Poděbrad, Zahrada Eden, Černý Most, Vodafone, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Střížkov, Prosek, Letňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Operátoři zcela pokryjí metro signálem LTE do konce roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.