Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Aktivisté promítali fotky z polsko-běloruské hranice na budovu ministerstva. Vadí jim vyjádření ODS

Skupina aktivistů ve čtvrtek po sedmé hodině večerní promítala fotky z polsko-běloruské hranice a logo Občanské demokratické strany na budovu ministerstva vnitra. Reagovali tím na vyjádření, kdy poslanecký klub ODS žádal poslat na pomoc polské vládě české policisty.

Vyšlete na polsko-běloruskou hranici české policisty, vyzývají vládu poslanci za ODS

Poslanci za ODS včera vyzvali vládu k vyslání českých policistů na polsko-běloruskou hranici. Strana zároveň požaduje, aby česká vláda podpořila jakákoliv opatření přijatá evropskými orgány či mezinárodním společenstvím vůči běloruskému režimu,...

„Polské represivní složky přitom už několik týdnů brání v přístupu médiím a humanitárním organizacím na hranice a porušují evropské právo, když odváží uprchlíky zpět za hranice a neumožňují jim žádat o azyl. Akcí jsme apelovali zejména na ostatní politické strany a instituce, „aby braly vážně humanitární krizi, která se na polsko-běloruské hranici odehrává. A namísto podpory porušování lidských práv žádali od Polska okamžité umožnění přístupu humanitárních organizací a novinářů a konec hrubého porušování evropského práva,“ píší aktivisté v manifestu, který rozeslali v pátek do redakcí z anonymního e-mailu.

Dramatická situace na hranici

Situace na polsko-běloruské hranici je v posledních týdnech kritická. Tisíce lidí na útěku, včetně malých dětí, jsou dlouhé týdny uvězněny v lesích mezi běloruskými a polskými bezpečnostními složkami. Polsko jim bráni ve vstupu do země, Bělorusko zase znemožňuje návrat.

„Akcí upozorňujeme na vyjádření poslaneckého klubu ODS, který 13. listopadu prohlásil, že bychom měli na polské hranice vyslat české policisty a vyjádřil podporu polské vládě a pohraničníkům v jejich nezákonném a naprosto brutálním postupu proti rodinám na útěku,“ píší aktivisté.

Svým vyjádřením reagují na slova poslaneckého klubu, který v prohlášení doslova uvedl: „Vyzýváme proto českou vládu k obdobnému vyslání příslušníků české policie jako formy zásadní podpory polské vládě a polským pohraničním orgánům s cílem zvládnout společnými silami tuto krizi. Jde také o naši hranici!“

Manifestem zároveň apelují na ostatní politické strany a instituce, aby braly vážně humanitární krizi, která se na polsko-běloruské hranici odehrává. „Zároveň silně odsuzujeme Lukašenkův režim, který zneužívá zranitelnou skupinu, jako jsou lidé na útěku, k politickým cílům a podporujeme sankce proti běloruskému režimu. Následky za toto jednání ale musí nést právě tento režim, ne lidé zoufale žádající o pomoc, kteří dnes umírají na hranicích. Postup Evropy musí být solidární a respektovat lidská práva,“ uzavírají aktivisté.

Vyklizení tábora

Členové běloruských bezpečnostních složek mezitím vyklidili provizorní tábory, v nichž v posledních týdnech v hraničním pásmu s Polskem živořili migranti snažící se dostat do Evropské unie. Německý ministr vnitra Horst Seehofer za dezinformaci označil tvrzení běloruské strany, že kancléřka Angela Merkelová slíbila jednat o plánu, podle kterého by se Německo ujalo 2000 běženců. Do Iráku dorazilo první letadlo s několika stovkami jeho občanů, kteří se rozhodli vrátit do vlasti.

Členové běloruských bezpečnostních sil migranty přemístili do logistického centra nedaleko hraničního přechodu Bruzhi-Kuźnica. „Nevíme, co s nimi mají v úmyslu udělat. Nevíme, jestli tito lidé budou převezeni zpět do zemí, odkud pocházejí, nebo jestli se znovu objeví na hranici,“ citoval portál onet.pl mluvčí polské hraniční stráže Annu Michalskou. Hala, do které lidi začali přicházet v úterý, je přeplněná a migranti si stěžují na nedostatek jídla i místa, kde by se mohli uložit ke spánku.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto nacmacfigl

Štítky Polsko, Bělorusko, migrace, migrant, ODS, hranice, Policie ČR, ministerstvo, promítání, aktivisté, Vláda Polské republiky, poslanecký klub, krize, Evropská unie, Angela Merkelová, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Horst Seehofer, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Poláček

Někde se nasílím dobývá do EU a my ho máme pustit?? Aktivisté jsou opět mimo....

Sobota, 20. listopadu 2021, 22:36Odpovědět

Aktivisté promítali fotky z polsko-běloruské hranice na budovu ministerstva. Vadí jim vyjádření ODS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.