Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kavárně Slavia slavnostně odhalili bustu Václava Havla za účasti Dagmar Havlové

Desítky lidí si během 17. listopadu v Praze připomněli někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla. Účastníci průvodu, který včera odpoledne vyrazil z Hradčanského náměstí, se střídali v nošení Havlovy busty od sochařky Marie Šeborové do kavárny Slavie. Tam byla busta slavnostně odhalena za účasti bývalé první dámy Dagmar Havlové.

„... připomenout Havla nejen jako prezidenta, ale i jako dramatika a obhájce lidských práv“

Lidé se sešli na Hradčanech u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka. „Cílem akce je připomenout Havla nejen jako prezidenta, ale i jako dramatika a obhájce lidských práv,“ řekla ředitelka české pobočky Amnesty International Linda Sokačová.

Irský lidskoprávní aktivista Bill Shipsey na místě zdůraznil, že Havel má v irském parlamentu svou vlastní bustu. Účastníci poté přečetli projev, který měl Havel 1. ledna 1990, a poté proslov z téhož roku, který přednesl v americkém kongresu.

Antirouškaři, hymna s Fialou i Modlitba pro Martu. Desetitisíce lidí dnes zaplnily Národní třídu

Desetitisíce lidí během dneška zaplnily Národní třídu v Praze. Lidé si připomněli 32. výročí sametové revoluce. K pietnímu místo pokládali svíčky, věnce a květiny lidé, rodiny s dětmi i politici, kteří budili největší zájem fotografů. Národní...

Odhalení Havlovy busty ve Slavii

Průvod následně vyšel na Maltézské náměstí k Lavičce Václava Havla, kde účastníci četli další texty, zastavil se u Divadla Na Zábradlí, kde Václav Havel uváděl první hry. Proběhlo setkání s herci a herečkami tohoto divadla a akce vyvrcholila ve známé kavárně Slavia, která za minulého režimu patřila k místům setkávání disentu.

Právě ve Slavii byla Havlova busta slavnostně odhalena. Akci pořádá česká pobočka Amnesty International, Knihovna Václava Havla a The Vaclav Havel Library Foundation.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Amnesty International ČR

Štítky Amnesty International ČR, historie, prezident, Slavia, Václav Havel, busta, Dagmar Havlová, kavárna, Praha, Amnesty International, Tomáš Garrigue Masaryk, Bill Shipsey, Parlament České republiky, Kongres Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kavárně Slavia slavnostně odhalili bustu Václava Havla za účasti Dagmar Havlové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.