Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pražští zastupitelé schválili zrušení Domova Svojšice pro mentálně postižené

Pražská příspěvková organizace Domov Svojšice ponese nový název, a to Centrum komunitních služeb Pro život. Včera to schválilo zastupitelstvo Prahy. Klienty domova pro osoby s chronickým duševním onemocněním a mentálním postižením chce magistrát přesouvat do ubytování v Praze a Středočeském kraji. Pro barokní zámek ve středočeské obci se nyní hledá nové využití. Na zasedání zastupitelstva to řekla radní Milena Johnová (Praha Sobě).

"Název Centrum komunitních služeb je proto, že dnes jsou služby, které organizace poskytuje, komorního rázu," řekla Johnová, v jejíž gesci je oblast sociální politiky a zdravotnictví v metropoli.

Budova zámku ve Svojšicích je podle Johnové ve špatném technickém stavu. Radní zmínila nevyhovující stav elektroinstalace a rozvodů. Ve špatném stavu jsou mimo jiné i fasáda, okapy a okna. Nevhodně jsou podle radní také rozvrženy vnitřní dispozice pro bydlení, což ze zámku činí objekt nevhodný pro poskytování sociálních služeb. Pokoje v zámku totiž byly vícelůžkové a průchozí, takže klienti neměli dostatek soukromí, dodala.

Metropole bude nyní jednat se Středočeským krajem, zda o zámek nemá zájem. Už dříve to uvedl pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). V úvahu podle něj přichází i prodej nemovitosti. Podle Johnové byl objekt už dříve nabídnutý odborům na pražském magistrátě a organizacím hlavního města. Ty podle radní o zámecký areál nemají zájem, jak dnes informovala.

Praha pro klienty zařízení postupně hledá bydlení komunitního typu nebo byty se zajištěnou pečovatelskou službou. Nové domovy by tak lidé měli najít v hlavním městě nebo ve Středočeském kraji, kde podle radní chtějí mnozí zůstat. Domov Svojšice měl podle dřívějšího vyjádření Johnové asi 100 klientů. Někteří z nich už nová bydliště získali.

V Domově Svojšice se v roce 2019 uskutečnil audit hospodaření. Ten odhalil pochybení a město odvolalo tehdejšího ředitele Vítězslava Formana. Nahradil ho Martin Kahánek. Domov nabízel sociální služby dospělým osobám, které dovršily 19 let. Nabízel bydlení klientům, kteří kvůli svému duševnímu nebo mentálnímu postižení vyžadují pravidelnou pomoc jiných osob. Služby byly určeny i osobám se stařeckou a jinými typy demencí. Podobné služby bude podle zřizovací listiny nabízet i nová organizace Centrum komunitních služeb Pro život, která navíc bude poskytovat svým klientům i osobní asistenci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domov Svojšice

Štítky ČR, správa, sociální, handicapovaní, Praha, Středočeský, domov, Svojšice, Milena Johnová, zámek, Středočeský kraj, Praha sobě, bydlení, Jan Chabr, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští zastupitelé schválili zrušení Domova Svojšice pro mentálně postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.