Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poslední rozloučení s Mekym proběhne ve strašnickém krematoriu příští pátek

Poslední rozloučení s muzikantem Miroslavem Žbirkou bude ve strašnickém krematoriu v pátek 19. listopadu od 14:00. Za organizátory to uvedla Simona Andělová. Známý zpěvák a skladatel zemřel ve věku 69 let 10. listopadu. Z důvodu platných nařízení bude vstup na rozloučení umožněn pouze pozvaným osobám.

Veřejnost se bude moci s Mekym rozloučit v prostoru před obřadní síní

Veřejnost se bude moci s Mekym rozloučit v prostoru před obřadní síní, kde bude kondolenční kniha. Přenos z obřadu bude zajištěn prostřednictvím obrazovek a přímého přenosu na oficiálním facebookovém profilu Mira Žbirky.

Legendární slovenský zpěvák, skladatel a kytarista Miroslav Žbirka je známý coby autor melodických písní jako Biely kvet, Atlantída, Nemoderný chalan, Katrin či Co bolí. Za dobu svého více než čtyřicetiletého působení na hudební scéně se proslavil jako sólový interpret písní, které si ale také sám skládal.

Slovensko-britská rodina a vliv Beatles

Vydal přes tři desítky desek v Česku, na Slovensku a v Německu, koncertoval téměř po celém světě a se slovenskou zpěvačkou Marikou Gombitovou si zahrál také v muzikálu Neberte nám princeznu. S Gombitovou ho pojilo také celoživotní přátelství, byl jí oporou po jejím těžkém úraze, který ji doživotně upoutal na invalidní vozík a k nejoblíbenějším Žbirkovým písním patří také duet s ní nazvaný V slepých uličkách. Po letech na něj navázali písní Nespálme to krásne v nás.

Žbirka pocházel ze slovensko-britské rodiny, jeho celoživotní láskou byla slavná britská skupina Beatles. Bez jejich vlivu by se možná zpívání a hraní na kytaru nikdy nevěnoval, jak připomínal v rozhovorech. S legendárním bývalým zpěvákem kapely Paulem McCartneym se Žbirka osobně sešel před Britovým pražským koncertem v roce 2004, kdy mu bývalý člen Beatles zahrál v šatně svou novou píseň Follow Me a Meky poté tuto skladbu zařadil na svoji desku Live.

Slovenský zpěvák Miro Žbirka zemřel. Oznámení o umělcově úmrtí se objevilo dnes večer na jeho profilu na sociálních sítích. Informaci přinesla také slovenská média, která už dříve informovala, že bojuje s vážnou chorobou. 21. října měl Žbirka...

Od začátků se skupinou Modus až po velký koncert v O2 areně

Žbirka se narodil 21. října 1952 v Bratislavě. Již koncem 60. let stál u zrodu bratislavské rockové skupiny Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977 a o čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na vlastní dráhu. Jeho debutové sólové album se jmenovalo Doktor Sen

Přestože na vrcholu popularity stál Žbirka zejména v 80. letech, úspěchy slavil i v posledním desetiletí. Před dvěma lety s mnoha hosty oslavil 40 let na hudební scéně velkolepým koncertem v zaplněné pražské O2 areně. Žbirku tehdy doprovodila skupina složená z uznávaných britských hudebníků a jako host vystoupil v písni 22 dní v roli bubeníka bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Meky Žbirka

Štítky pop, hudba, Žbirka, pieta, pohřeb, Praha, Miroslav Žbirka, koncert, krematorium, The Beatles, Marika Gombitová, Paul McCartney, Petr Čech, O₂ arena, obřadní síň, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední rozloučení s Mekym proběhne ve strašnickém krematoriu příští pátek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.