Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha 1 prodá za 106 milionu korun pozemek pod domem na náměstí Republiky

Radnice Prahy 1 prodá za 106,2 milionu korun pozemek, který se nachází pod soukromě vlastněným domem na rohu Králodvorské ulice a náměstí Republiky. Dnes s tím souhlasilo pražské zastupitelstvo, které musí schválit všechny prodeje majetku městských částí v hodnotě nad 50 milionů korun. Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) na jednání řekl, že peníze městská část investuje do budování nových bytů. Prodej kritizovali zástupci Prahy Sobě, nakonec jej ale po diskusi podpořili.

Dům v současnosti chátrá a podle Hejmy má vlastník stavební povolení na jeho rekonstrukci. Starosta řekl, že majitel nyní platí městské části nájemné 750 tisíc korun ročně a navrženou kupní cenu by radnice na nájemném získala za 140 let. Je podle něj lepší jinak nevyužitelný pozemek pod cizí budovou prodat a za získané peníze vybudovat nové byty. Cena je podle něj navíc dvojnásobná, než uvádí cenová mapa města.

Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský řekl, že v době zvyšující se inflace je diskutabilní prodávat parcelu, ve které má městská část uložené peníze a která se zhodnocuje. Dodal, že pokud by radnice peníze ihned investovala a zhodnotila, dávalo by to smysl. Čižinský požadoval přerušení bodu a doplnění seznamu připravených projektů do schvalovaného dokumentu.

Hejma uvedl jako příklad plánovaného projektu dům v Černé ulici, který podle něj radnice plánuje zrekonstruovat a přestavět na nové byty. Dodal, že takových plánů je víc. "Projekty máme ve fázi projektové přípravy, projektů, stavebního řízení," řekl. Následně zastupitelé doplnili do důvodové zprávě k tisku závazek, že Hejma udělá maximum pro to, aby městská část peníze investovala do rozšiřování bytového fondu. Usnesení poté podpořila i Praha Sobě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto informuji.cz

Štítky ČR, správa, reality, Praha, dům, pozemek, městská část, Petr Hejma, Náměstí Republiky, Starostové a nezávislí, Jan Čižinský, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 prodá za 106 milionu korun pozemek pod domem na náměstí Republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.