Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražským vánočním stromem bude smrk ztepilý. S trhy na Staromáku se počítá

Vánočním stromem, který ozdobí pražské Staroměstské náměstí se opět stane smrk ztepilý. Dnes to redakci potvrdila Hana Tietze, mluvčí agentury Taiko, která se kromě pořádání trhů na Staroměstském náměstí stará také o výběr pražského vánočního stromu. Ta také pověděla, že s konáním vánočních trhů v Praze se zatím počítá.

„Zatím se s konáním vánočních trhů v Praze počítá“

Pokud to zdravotní situace a platná opatření dovolí, budou se vánoční trhy v Praze konat. „Z preventivních důvodů však připravujeme rozsvícení vánočního stromu a pořádání trhů odděleně,“ uvedl pro Pražskou Drbnu mluvčí magistrátu Vít Hofman. Trhy připravuje tradičně společnost Taiko.

„Zatím se s konáním vánočních trhů v Praze počítá,“ řekla dnes dopoledne Pražské Drbně Hana Tietze, mluvčí agentury Taiko, která se kromě pořádání trhů na Staroměstském náměstí stará také o výběr pražského vánočního stromu.

FOTO: Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze už svítí

Pražský magistrát nechal rozsvítit vánoční strom na Staroměstském náměstí. Původně se měly ozdoby na smrku natrvalo rozzářit až o víkendu, při dnešní zkoušce se však vedení města rozhodlo je již nezhasínat. Tradiční velká akce se kvůli koronaviru...

Vždycky to musí být smrk ztepilý

Podle Hany Tietze by měl být pražský vánoční strom vybraný každým dnem. Až bude strom vybraný, musejí ho prověřit dendrologové, aby potvrdili, že je zdravý.

Letošní strom bude vybrán na základě soutěže Hledá se strom, kam bylo vybráno zhruba třicet stromů. „Soutěžily stromy z celé České republiky. Vždycky to musí být smrk ztepilý, protože jde o strom, který se nám osvědčil. Na Staroměstské náměstí je vhodný jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska vzhledu,“ popsala hledání toho správného vánočního stromu Hana Tietze.

FOTO: Ze Staroměstského náměstí již zmizel vánoční strom. Z kmene bude nábytek pro domov seniorů

Pracovníci města již deinstalovali vánoční strom, který stál na Staroměstské náměstí od 24. listopadu. Zaměstnanci THMP strom na místě zbavili větví a rozřezali na čtyřmetrové kusy, které již na svůj další osud čekají na pile, kde se z nich...

Vybraný strom čeká pokácení, převoz a zdobení

Pražský vánoční strom na Staroměstském náměstí může měřit maximálně 22 metrů, ale může být i nižší, třeba jako loňský smrk, který měřil 17 a půl metru. „Pokud je strom vyšší než 22 metrů, pak ho na tuto výšku seřízneme, protože zařízení, které strom drží, je konstruované tak, aby udrželo strom o výšce 22 metrů, z čehož dva metry jdou do země.“

Společnost Taiko má na výběr pouze výběr stromu, o rozsvícení stromu se letos podruhé postará městská společnost Technologie hl. m. Prahy. „S firmou Technologie hl. m. Prahy jsme se spojili, protože ti už loni strom připravovali a zdobili, ale my za Taiko jsme strom vybrali. Už v létě jsme vyhlásili soutěž, ale výběrem stromu to pro nás vlastně končí. Technologie hlavního města Prahy budou mít na starost kácení, převoz, zdobení a další věci,“ vysvětlila Tietze.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Vánoce, strom, trhy, Praha, vánoční stromek, Staroměstské náměstí, smrk ztepilý, Vít Hofman, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražským vánočním stromem bude smrk ztepilý. S trhy na Staromáku se počítá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.