Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Soužití s Romy je podle většiny mladých Čechů problematické. Jak ho vnímáte vy?

Mladí Češi Romům stále neměří stejným metrem jako Čechům, jejich postoj vůči nim se však proti minulosti zlepšil. Respondenti také méně věří mýtům o menšinách a jsou odmítavější vůči rasistickému humoru. Pozitivně hodnotí vietnamskou menšinu. Vyplývá to z letošního výzkumu, který pro kampaň HateFree Culture zpracovala agentura Median. K porovnání sloužil obdobný výzkum z roku 2014. Zástupci Medianu, Agentury pro sociální začleňování a HateFree Culture výsledky představili na tiskové konferenci v Praze. Svůj názor vyjádřete v anketě pod článkem.

Za nejproblematičtější lidé označili soužití s Romy a muslimy

Průzkum zjišťoval postoje zhruba dvou tisíc lidí. Hlavní cílovou skupinou byli lidé ve věku 15 - 30 let, výzkumníci sledovali také skupinu v rozmezí 21 - 36 let, která sloužila pro porovnání se staršími daty. Nynější výzkum zahrnoval více menšin.

Martina Veverková z agentury Median uvedla, že za nejproblematičtější lidé označili soužití s Romy a muslimy. V případě Romů vidí soužití jako problematické 86 procent respondentů, o pět procent méně než dříve. U muslimů je to 47 procent lidí, i tady je pokles pět procent proti roku 2014. Stejný počet lidí ve výzkumech označil jako problémové soužití s bezdomovci - jde o 59 procent respondentů. Nejpozitivněji naopak lidé hodnotí kontakty s důchodci, Židy a Vietnamci.

HateFree Culture je kampaň, kterou realizuje Agentura pro sociální začleňování. Letošní průzkum byl proveden mezi 2. až 14. červencem pomocí on-line dotazování.

Veverková dodala, že nejvyšší sociální distanci respondenti cítí vůči Romům a muslimům, nejnižší v případě Židů, gayů, leseb a Vietnamců. Analytička upozornila na to, že si dvě třetiny respondentů myslí, že život Romů je komplikovaný, stejná část mladých lidí ale zároveň míní, že toho tato menšina začala "požadovat příliš".

Čím mladší člověk, tím větší je šance, že bude mít tolerantní postoje

Veverková také řekla, že čím mladší člověk, tím větší je šance, že bude mít tolerantní postoje a respekt k lidským právům. "S věkem tyto postoje maličko ustupují," podotkla. Pozitivní postoj k lidským právům má 71 procent lidí ve věku 15 - 30 let a 64 procent ze starší věkové skupiny. Veverková podotkla, že i ve srovnání obou výzkumů je patrný posun k větší toleranci.

Důležitou částí výzkumu bylo pokládání experimentálních otázek. Šlo například o testování pronájmu bytu rodině, která má více členů, než pro kolik je rozloha bytu určena. V případě česky znějícího jména by vyšlo zájemci vstříc 73 procent mladých respondentů, u romsky znějícího jména to bylo 45 procent lidí mezi 15 až 30 lety a 37 procent lidí mezi 21 až 36 lety.

Mezi obdobími výrazně klesla tolerance vůči rasistickému humoru. Podle průzkumu také minimálně o desetinu ubylo lidí, kteří věří některým mýtům o Romech.

Diskriminace Romů přetrvává

Průzkum také ukázal, že mladí Češi hodnotí pozitivně vietnamskou menšinu a někdy mají tendenci přistupovat k jejím zástupcům mírněji než k majoritě. Ukazuje to třeba otázka ohledně reakce na desítky neomluvených hodin žáka. V neutrálním případě téměř 40 procent lidí zvolilo nejpřísnější možnost - nahlásit záležitost Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. V případě vietnamské rodiny tuto cestu navrhlo jen 22 pct mladších respondentů a 27 pct starších.

Podle manažera kampaně HateFree Culture Lukáše Houdka výzkum ukázal, že diskriminace Romů přetrvává. „Výzkum není jen o tom, že lidé sami deklarují, jaký mají k někomu vztah, což může někdy se tam projektovat to, jak člověk chce vypadat. Tady jsme skutečně testovali předsudky v praxi," uvedl. Zároveň ale konstatoval, že proti dřívějšku došlo k pozitivnímu posunu.

Jak hodnotíte soužití s Romy?

Celkem hlasovalo1837 čtenářů

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky průzkum, soužití, menšiny, Romové, výzkum, HateFree Culture, medián, Agentura pro sociální začleňování, Praha, Lukáš Houdek, Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Soužití s Romy je podle většiny mladých Čechů problematické. Jak ho vnímáte vy?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.