Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Největší česká dýně je v Praze. Lidé ji mohou vidět v rámci výstavy v botanické zahradě

V rámci výstavy dýní s názvem Tajuplný dýňový podzim, která probíhá od pátku 15. října až do neděle 31. října, mohou návštěvníci pražské botanické zahrady zhlédnout i největší dýni vypěstovanou v Česku. Váží úctyhodných 175 kilogramů a jmenuje se Larsen. Jak ale Pražské Drbně řekla mluvčí Botanické zahrady Praha Michaela Bičíková, jedná se o „drobečka“, jelikož největší vypěstovaná dýně na světě totiž vážila 1,2 tuny.

Výstava Tajuplný dýňový podzim je tematicky věnovaná strašidlům, čarodějnicím či duchům. A právě i díky výstavě, která se koná již počtrnácté, budou moc malí i velcí návštěvníci zahlédnout i největší českou dýni.

Dýňové hrátky i tajuplný Halloween

Během výstavy se budou konat dvě akce. Dýňové hrátky budou o víkendu 23. a 24. října. Rodiče a děti si budou moct vytvářet různé dýňové dekorace, například s pomocí sušených plodů a tavicích pistolí. Vrchol pak samozřejmě bude na Halloween, kdy celé odpoledne bude probíhat akce, na které si budou moct děti s rodiči vydlabat dýni. Dále bude také opékání špekáčků či hudba nebo lukostřelba. Program pak vyvrcholí v 18 hodin, kdy děti s lampiony projdou horní částí botanické zahrady,“ přibližuje pro Pražskou Drbnu mluvčí Michaela Bičíková.

Rekordní dýně až ze severu Moravy

Co se týče největší dýně, tak ta je v pražské botanické zahradě vůbec poprvé. Zhruba před třemi týdny se totiž právě botanické zahradě ozval jeden z pěstitelů dýní, pan Staněk, kterému se podle všech údajů podařilo vypěstovat dýni rekordní.

Přemýšlel, jak s ní naložit, a napadlo ho, že by nás oslovili, jestli bychom neměli zájem ji  vystavit. Řekla jsem mu, že se nám to hodí, jelikož chystáme dýňovou výstavu. A tak se kolega minulý pátek pro ty obrovské dýně vydal až na sever Moravy, do Horních Bludovic, a přivezl je sem,“ doplňuje Bičíková.

V zahraničí, jako například v Rakousku, v Německu či v Americe, se běžně pořádají soutěže o největší dýně. „Ta naše je drobeček oproti těm v zahraničí. Zatím největší světově vypěstovaná dýně má zhruba 1,2 tuny. Dokonce mají právě tyto dýně i předpoklad toho, že by mohly vážit až dvě tuny. Jedná se o speciální dvojí genetiku dýně Atlantic Giant,“ uvedla Bičíková.

Pěstitel největší dýně v Česku měl prý dokonce ještě větší dýni, ale ta mu praskla, jelikož to přecenil s hnojením. Co se týče váhy dýně, tak je jen odhadovaná, jelikož zvážena zatím nebyla. Podle svého pěstitele by však mohla mít až 180 kilogramů.

Dýně půjdou po výstavě jako potrava pro zvířata

Po samotné výstavě se dýně dávají na zkrmení do různých zoologických zahrad nebo obor. Podobný osud čeká zřejmě i Larsena. Botanická zahrada doufá, že se jí podaří právě na Halloween sehnat někoho, kdo se zabývá ozdobným vyřezáváním a udělá z dýně nějakou sochu.

S panem Staňkem jsme pak domluvení, že mu nazpět vrátíme semínka. Část semínek si však necháme i pro nás,“ říká Bičíková.

Dýňové piškvorky i halloweenské aranžmá

Kromě velkých dýní a různých zajímavých halloweenských aranžmá na návštěvnáky čeká také dýňová dáma a tykvové piškvorky, které si budou moct zahrát nejen děti, ale i dospělí. „Budou to tradiční stolní hry, ale v netradičním pojetí. Má to i edukativní rozměr. U dýní budou informační cedulky a návštěvníci se tak budou moct seznámit se všemi druhy dýní, které se u nás dají pěstovat,“ vypočítá  Bičíková.

Celá halloweenská akce se bude konat ve venkovním areálu a v rámci vycházkového okruhu bude několik zastavení. Návštěvníci budou moct zhlédnout například čarodějnické klobouky, duchy nebo čarodějnice.

O tematické aranžmá se postarali studenti České zahradnické akademie v Mělníku. Některé dýně, které jsou součástí právě aranžmá, si botanická zahrada vypěstovala sama. Častěji se však jedná o dýně, které pěstovala právě zahradnická škola.

Zase jiní studenti, ale z té samé školy, dělali rovněž aranžmá na velkou výstavu orchidejí, která v zahradě proběhla v minulých měsících,“ doplnila na závěr Bičíková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Praha, rostliny, dýně, tykve, botanická zahrada, výstava, Česko, aranžmá, Halloween, Morava, Německo, Rakousko, Drbna.cz, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší česká dýně je v Praze. Lidé ji mohou vidět v rámci výstavy v botanické zahradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.