Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze odhalili již pátou lavičku Jaroslava Foglara. Nachází se v Korunní ulici

Zástupci Skautské nadace Jaroslava Foglara včera u pobočky městské knihovny v Korunní ulici odhalili již pátou lavičku, která je věnovaná slavnému spisovateli a skautskému vůdci s přezdívkou Jestřáb. Nejnovější lavička připomíná Foglarův román Tajemná Řásnovka. Podle Romana Šantora z výše zmíněné nadace je jejím cílem to, aby každý ze spisovatelových románů měl v Praze právě svou vlastní lavičku.

Motivy na lavičce připomínají fiktivní stolní hru

Na dřevěnou lavičku se složili Foglarovi příznivci a je zdobená vyřezávanými tichomořskými motivy, které připomínají fiktivní stolní hru Fan-tan z románu Tajemná Řásnovka. Šantor dodal, že k lavičce bude ještě do 14 dnů doplněna informační tabule.

Foglar nikdy neupřesnil, kde se tajuplná Řásnovka měla nacházet, v Korunní ulici nicméně strávil dětství a velkou část života. Šantor připomněl, že autor v knize popisoval památnou rýhu na zdi, která se nachází právě poblíž nynější pobočky knihovny. Odhalení se zúčastnil také ředitel Městské knihovny Tomáš Řehák, který je zároveň předsedou nadační rady Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Lavička je v Riegrových i v Havlíčkových sadech

Nadace již v metropoli umístila lavičku v Riegrových sadech, připomínající román Hoši od Bobří řeky. Další je věnována knize Chata v Jezerní kotlině a je v Havlíčkových sadech, třetí připomíná Záhadu hlavolamu a stojí na dětském hřišti Za Haštalem v Praze 1. Další lavičku nadace umístila na dětském hřišti u Malé říčky ve Stromovce.

Foglar byl významnou osobností skautského hnutí. Velkou část života vedl chlapecký oddíl Pražskou dvojku a jeho výchovným programem se inspirovalo několik generací skautských vedoucích. Za svůj život napsal desítky knih, mezi které patří Rychlé šípy, Hoši od Bobří řeky, Chata v Jezerní kotlině, Záhada hlavolamu a mnoho dalších.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skautská nadace Jaroslava Foglara

Štítky ČR, literatura, zajímavosti, Foglar, Praha, lavička, Jaroslav Foglar, román, nadace, kniha, Hoši od Bobří řeky, Tomáš Řehák, Rychlé šípy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze odhalili již pátou lavičku Jaroslava Foglara. Nachází se v Korunní ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.