Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Živý les i socha z ledu. Kam v Praze na Signal Festival?

​Od čtvrtka 14. do neděle 17. října v Praze probíhá Signal Festival - festival světla a designu. Letošní téma s názvem Plán C se zabývá jak klimatickou změnou, tak pandemií covidu-19. Váháte, které instalace navštívit? Přinášíme shrnutí toho nejzajímavějšího, co letošní ročník přináší.

Trasa v Karlíně: Instalace v Kasárnách i osvícený kostel

První trasa vede po pražském Karlíně. Navštívit tu můžete třeba Kasárny Karlín, které nabízí studentskou instalaci Simulakra nebo projekci 3D vizualizací mořských živočichů. Jen dvě ulice od kasáren pak festival představuje jednu ze svých placených instalací s názvem Unshaped a projekt dua Vrtiška & Žák Rozkvétání světla. 

Procházka po Karlíně pokračuje na Štvanici, kde je vystavena instalace umělkyně Mileny Dopitové. Připomíná čerpadlo určené k těžbě ropy a reaguje na aktuální ekologické problémy.

Na Kostele sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí probíhá od sedmi hodin večer do půnoci každých dvacet minut videomapping. Projekt se jmenuje The Wind a divákům nabízí až hypnotickou podívanou doprovázenou hudbou.

Na náměstí proběhlo ve čtvrtek večer také oficiální zahájení festivalu. Na něm vystoupil kromě ředitele projektu Martina Pošty také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).  „Na evropské kulturní mapě nechceme být jen kvůli historickému dědictví," uvedl a dodal, že je i proto rád, že město festival dlouhodobě podporuje.

Trasa po Starém Městě: Tváří v tvář klimatické změně

Druhá trasa vede, jako už tradičně, po úplném centru města. Instalace jsou umístěny na Staroměstském náměstí, v Klementinu, u Anežského kláštera a na Slovanském ostrově. U orloje čeká na návštěvníky projekt mezinárodního studia Accurat. Ukazuje záběry NASA planety Země za posledních dvacet let a změny, kterými prošla.

V blízkém Klementinu čekají díla hned čtyři. U vchodu z Mariánského náměstí je připravena zvuková instalace, která představuje zavádějící titulky médií týkající se klimatu. Na dvoře je potom projekce projevů Grety Thunberg, kterou autorka postavila do kontrastu s proslovy Charlieho Chaplina. O kousek dál si po zdi poletují digitální ptačí roje. Podle autorky Kláry Míčkové mají návštěvníky vyzvat k zastavení se a pozorování okolního světa.

Poslední expozice v Klementinu nese název Permafrost. Jde o instalaci z ledu, která má připomínat tání ledovců.

Trasa v Holešovicích: World of Tanks nebo Mercedes-Benz

Třetí trasa vede po pražském Výstavišti. Zde se nachází i dvě partnerské instalace festivalu. První z nich představuje spojení světla, umění a aut Mercedes-Benz, druhá staví do kontrastu adrenalin a relaxaci a zve návštěvníky do světa online hry World of Tanks.

Výstaviště nabízí také dvě z placených atrakcí: 360° projekci s názvem Radikální kompromis, která přibližuje téma evropské energetiky, a 3D projekci Superar, která se zabývá změnami, jakými si společnost prošla během pandemie.

Poslední zastávka v Holešovicích vede do Stromovky, kde je připravena instalace Živé lesy. Počin je interaktivní - návštěvníci mohou vhodit mince do automatu a tím plastiky oživit. Výtěžek navíc dostane organizace Sázíme stromy, která tak bude moci oživit i reálné lesy. 

Venkovní expozice Živé lesy čeká na oživení od návštěvníků. Foto: Signal Festival

Novinkou letošního ročníku festivalu je mobilní aplikace. Návštěvníci si díky ní mohou projít i čtvrtou trasu, která nabízí dalších šest děl v rozšířené realitě. Přes mobilní telefon je může každý objevit od osmi ráno do sedmi večer, přístupné budou i po skončení festivalu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Signal Festival,

Štítky Praha, kultura, tipy, festival, instalace, Signal festival, les, projekt, Karlín, Mercedes-Benz, Milena Dopitová, Klementinum, Charlie Chaplin, socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Živý les i socha z ledu. Kam v Praze na Signal Festival?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.