Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dnes bude mít premiéru celovečerní dokument režisérky Špátové o Karlu Gottovi

Ve Slovanském domě v Praze se dnes za účasti tvůrců a hostů uskuteční slavnostní premiéra celovečerního dokumentárního filmu Karel o Karlu Gottovi. Snímek režisérky Olgy Malířové Špátové měl na stejném místě předpremiéru loni 18. září, kdy oficiálně zahájil filmový festival Febiofest. Premiéra byla poté odložena kvůli pandemii koronaviru. V kinech bude film od 7. října.

První střih měl přes sedm hodin

Olga Špátová natočila třicet autorských filmů, za které získala ceny na domácích a zahraničních festivalech. Například film Dobře placená procházka ?07, za nějž získala Grand Prix Vojtěcha Jasného. Fenomén Gott (2009) se stal nejsledovanějším televizním filmem roku, Oko nad Prahou (2010), který vyhrál hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě. Natočila dva klipy na písně zpěvačky Anety Langerové, oba získaly cenu Anděl.

Více než dvouhodinový snímek Karel obsahuje řadu málo známých archivních materiálů a znějí v něm i mnohé Gottovy hity. Během natáčení vzniklo mnoho vzácných filmových záběrů, dát snímku výslednou podobu byl proto náročný úkol. Tvůrci museli nakonec začít vyřazovat i ty sekvence a záběry, s nimiž původně pro film napevno počítali. „První střih měl přes sedm hodin,“ podotkla režisérka Olga Špátová.

Cílem režisérky bylo zachytit autenticky Gotta jako fenomenálního zpěváka, jako malíře, ale zároveň milujícího manžela a otce svých dětí. Film však nemá být přehlídkou nesporné slávy Karla Gotta a jeho úspěchů. Režisérka nechtěla, aby byl snímek příliš dlouhý a aby dodržela přání hlavního aktéra. „Náš film nesmí být nuda,“ říkal jí během natáčení Karel Gott.

Ivana Gottová se po dlouhé době objevila na veřejnosti. Představila knihu o manželu Karlovi

Manželka Karla Gotta Ivana Gottová dnes na knižním festivalu Svět knihy představila unikátní autobiografii s titulem Má cesta za štěstím. Dnešní veřejné vystoupení bylo jedno vůbec z prvních právě od smrti Karla Gotta v říjnu 2019.

Karel Gott zemřel 1. října 2019 ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukemií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit v paláci Žofín, kam 11. října přišlo zhruba 49 tisíc lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s Gottem rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Sobota byla zároveň dnem státního smutku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Karel Gott

Štítky ČR, film, hudba, pop, dokumentární, Gott, Špátová, Karel Gott, Olga Malířová Špátová, Slovanský dům, pandemie covidu-19, Praha, premiéra, Febiofest, filmový festival, Vojtěch Jasný, Grand Prix, kino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes bude mít premiéru celovečerní dokument režisérky Špátové o Karlu Gottovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.