Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lanovku na Petřín čeká podzimní údržba. Přerušen je také provoz lanovky v zoo

Od pondělí 4. října dojde kvůli podzimní údržbě k přerušení provozu lanovky na Petřín. Opět v provozu bude od soboty 23. října, kdy také dojde k prodloužení provozní doby. Lanovka bude jezdit od 8 až do 23 hodin. Již od 1. října je přerušen také provoz lanové dráhy v pražské zoo. Ta se lidem znovu otevře až v březnu příštího roku.

Klimatizace, které bude sloužit i jako topení

Podle vedoucího provozovny LD Petřín Pavla Kejhy dojde v rámci nezbytné kontroly drážního tělesa lanovky k přesnému geodetickému měření jednotlivých prvků trati, rozchodu kolejí a dalších součástí kolejového svršku.

V rámci pravidelné údržby například vyčistíme navíjecí komory či osvětlení tratě a stanic. Kromě toho v horní stanici na Petříně nainstalujeme klimatizaci, která bude v zimním období fungovat i jako topení. Před opětovným otevřením proběhne neodmyslitelný úklid tratě, stanic a vozů,“ uvedl Kejha.

První pražská lanovka vedla na Letnou. Přes sto metrů dlouhá jízda stála tři krejcary

První lanovka v Praze i v českých zemích, která zahájila provoz 31. května 1891, nevedla na Petřín, ale spojovala vltavské nábřeží s Letenskou plání. Teprve o dva měsíce později přivítala první cestující také dodnes fungující dráha vedoucí z Malé...

Lanovka od svého zahájení provozu přepravila dohromady přes 56 milionů cestujících

Lanovka od zahájení provozu v červnu 1985 do konce roku 2020 přepravila celkem 56 254 361 cestujících. V roce 2019 využilo lanovku na Petřín 2 230 373 cestujících. Jedná se o rekordní počet za celou dobu její existence. Kvůli pandemii covidu-19 a protiepidemickým opatřením bylo o téměř 55 procent méně cestujících, celkem tedy 1 014 273.

Lanovka na Petřín je nejvytíženější během letní sezony, což je od dubna do října. V běžném roce v průměru v tomto období přepraví 250 tisíc cestujících za měsíc, loni to bylo o zhruba 40 procent méně, přibližně 150 tisíc cestujících měsíčně.

V zimní sezoně (od listopadu do března) je to v běžném roce 120 tisíc cestujících měsíčne, loni to bylo jen 40 tisíc. Lanovka má také v zimní sezoně interval o pět minut prodloužený a jezdí tak každou čtvrthodinu.

Lanová dráha z Újezdu na Petřín začala cestujícím sloužit 25. července 1891. Od roku 1920 pak měla dvanáctiletou přestávku, poté sloužila 33 let do roku 1965. V tomto roce trať však poničily rozsáhlé sesuvy půdy.

Petřínská lanovka se poprvé rozjela před 130 lety. Její výstavba trvala pouhých pět měsíců

Pražské panorama ozdobila v létě 1891 známá silueta Petřínské rozhledny a dopravní pohodlí jejím návštěvníkům zajistila před 130 lety, 25. července 1891, petřínská lanovka. Obě atrakce přinesla Praze Jubilejní zemská výstava 1891. Zasloužil se o...

Současná lanovka vozí cestující od roku 1985.Pražský dopravní podnik v současné době připravuje projekt modernizace lanovky a v průběhu října chystá vyhlášení mezinárodní designérské soutěže na novou podobu vozů lanovky.

Lanovka v pražské zoo se opět rozjede až v březnu 2022

Od 1. října je rovněž přerušen provoz lanovky také v pražské zoo. Až do ledna příštího roku na ní bude majítel, kterým je pražská zoo, provádět generální opravu.

Dojde k výměně bezpečnostní záchytné sítě, které jsou nataženy pod lanovkou, a také k opravě spodní části nosné konstrukce lanovky. Na ni naváže pravidelná desetiletá údržba pražského dopravního podniku. Ta spočívá v opravě sedaček, kladkových baterií, převodovky nebo rozvaděčů. Kromě toho DPP na lanovce zrealizuje standardní strojní a elektrorevize. Lanovka v pražské zoo by se pro cestující měla opět otevřít v polovině března příštího roku. 

Ohodnoť článek

Foto Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky lanovka, Petřín, doprava, Praha, zoo, lanová dráha, údržba, ZOO Praha, zima, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovku na Petřín čeká podzimní údržba. Přerušen je také provoz lanovky v zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.