Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na pražských domech budou fotovoltaické systémy. Elektřina z nich půjde jejich obyvatelům

Pražští radní schválili instalaci fotovoltaických systémů na bytové domy v Praze. Pilotním projektem bude instalace fotovoltaických systémů na dvou bytových domech na Černém Mostě metodou Design & Build s cílem otestovat koncept společných výroben elektřiny.

Vedení hlavního města v rámci aktivit pro naplňování klimatického plánu Prahy do roku 2030 identifikovalo různá opatření, která mají potenciál významně přispět ke snižování uhlíkové stopy města. Patří k nim i zřizování fotovoltaických zdrojů elektřiny na střechách budov.

Dva bytové domy v Praze 14 – Černém Mostě budou místem plnění pilotního projektu. Předpokládaná celková hodnota veřejné zakázky činí zhruba 8 milionů korun včetně DPH a doba realizace se odhaduje na rok od uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem.

„Jde o pilotní projekt naší pražské sluneční elektrárny. Elektřina takto vyrobená bude rovnou poskytnuta obyvatelům těchto domů, to znamená, že koncoví spotřebitelé ušetří na distribučních poplatcích, které se normálně platí energetickým společnostem,“ říká náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Odborný dozor při návrhu uchazečů zodpovědných za design a řešení celého projektu bude mít na starost nově vznikající příspěvková organizace Pražské společenství obnovitelné energie (PSOE), která bude disponovat licencí na výrobu a prodej elektrické energie a stane se tak pro dané bytové domy dodavatelem. Tento model bude v daném projektu testován a výsledky využity pro další instalace a rozvoj komunitních fotovoltaických elektráren na majetku města i v soukromě vlastněných objektech.

„Projekt na Černém Mostě je jednou z prvních vlaštovek, které realizujeme v rámci přeměny energetiky na městských objektech. V tom případě jde o specifikum, že se nejedná o samostatnou budovu s jedním provozovatelem, který využívá zde vyrobený proud, jako jsou například školy. V tomto případě jde o bytový dům, kde budoucími odběrateli budou přímo jednotliví nájemci. Tím, že zde vyrobená energie bude mít přímo lokálního odběratele, dojde k úspoře v rámci nutnosti dostat vyrobenou elektřinu do centrální soustavy. Tímto směrem bychom chtěli jít i na velké části dalších městských objektů. Dostáváme Pražanům cenou konkurenceschopný a ekologicky čistý proud elektrické energie s velmi zajímavou provozní cenou," pověděl radní pro oblast nakládání s majetkem Jan Chabr (TOP 09).

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky fotovoltaické systémy, energetika, domy, Praha, bytový dům, instalace, elektřina, Černý Most, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, Jan Chabr, Partido Socialista Obrero Español, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Černý

PS: A kde je ten milion vysazených stromů?

Středa, 22. září 2021, 10:22Odpovědět

Jiří Černý

Hlavně se hasičů zeptejte, jak takové domy hasí.

Středa, 22. září 2021, 10:21Odpovědět

Na pražských domech budou fotovoltaické systémy. Elektřina z nich půjde jejich obyvatelům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.